22 sierpnia 2016

Wspaniały sernik mocno czekoladowy - prawie jak Urodzinowy Tort ;)

Zawsze kiedy piekę kolejny sernik to trudno mi sobie wyobrazić, że kolejny będzie smakował jeszcze lepiej. Już ostatni pomarańczowy z nutą kardamonu (przepis TUTAJ) był obłędnie pyszny, a ten no cóż... jest... jeszcze lepszy. Zdecydowanie w pierwszej trójce najsmaczniejszych serników jakie zrobiłam.
Bez wątpienia bardzo mocno czekoladowy. Dla wielbicieli gorzkiej czekolady. W sumie to bardziej smakuje jak muślinowe brownie... Smak sera nie jest aż tak bardzo wyczuwalny. Jest wykwintnie, mocno czekoladowo, słodko i delikatnie zarazem. Po nocy w lodówce, każdy kęs tego wybornego sernika uzależnia.

A że dziś są moje urodziny to mogę sobie pozwolić na dokładkę.
Życzę sobie, żeby wszystkie moje wypieki były tak dobre jak ten sernik :)


(na formę 22 cm)
Składniki:
Na spód:
- 200 g czekoladowych herbaników (u mnie czekoladowe ciastka Belvita)
(Ostatnio nie daję masła do pokruszonego spodu z ciastek, chyba że robię sernik na zimno)

Masa:
- 400 g gorzkiej czekolady - minimum 70% kakao,
- 2 łyżki kakao,
- 50 g masła,
- 750 g serka śmietankowego (nie twarogu tylko serka - w opakowaniach po 250 g),
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 200 g śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka waniliowej esencji lub opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze i wyłożyć na spód blaszki lekko dociskając i wyrównując.
Czekoladę razem z masłem stopić w kąpieli wodnej lub rozpuścić podgrzewając stopniowo w rondlu o grubym dnie. Wymieszać z kakao.
Ser zmiksować z cukrem, stopniowo dodając jajka. Masa powinna być puszysta i gładka.
Dodać roztopioną czekoladę z masłem i kakao oraz śmietankę i wanilię.
Zmiksować na gładko.
Masę wylać na pokruszone herbatniki.
Na dnie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Pozwolić mu ostygnąć przy uchylonych drzwiczkach przez około pół godziny.
Po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.

Udekorować świeżymi malinami i borówkami.







Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ja tam wolę taki sernik od typowego tortu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wygląda na mocno czekoladowy, a nawet na bardzo, bardzo, bardzo mocno czekoladowy :) mniam, aż ślinka cieknie :):)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest Mocno czekoladowy, ale nie jest to czekoladowy smak, którego jest Za Dużo :)
    Podoba mi się Twój przepis na tartę porzeczkowa z budyniem i bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam go, zjedzony w mgnieniu oka. Jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogła by Pani powiedzieć jakiej firmy ma być ten serek śmietankowy? Bo zupełnie nie mam pojęcia co kupić skoro to nie ma być twaróg.

    OdpowiedzUsuń