06 lipca 2016

Ciasto z malinami i kremem mascarpone na bazie kruszonki

Pewne książki lubi się albo nie. Tą wydaną przez Lidla pt. Cukiernia Lidla Przepisy mistrza Pawła Małeckiego lubię bardzo i muszę powiedzieć, że zaglądam do niej bardzo często. Kiedy zobaczyłam przepis pt. crumble z serkiem mascarpone i malinami wiedziałam że muszę go zrobić. Kto nie lubi kruszonki, mascarpone i malin? To prawdziwie słodki deser dla łasuchów.
Zmieniłam proporcje zmniejszając liczbę składników o połowę, a ciasto jest i tak imponujące.
Deser ten można przygotować również w pucharkach.

Ciasto nieco trudno się kroi, ale można je przełożyć bez dużego uszczerbku na talerzyk.
Nazwałam je ciastem z malinami i mascarpone na bazie kruszonki, bo nazwa crumble kojarzy mi się wyłącznie z owocami zapiekanymi pod kruszonką, a tutaj tak nie jest.
Osobno przygotowujemy kruszonkę, a właściwie dwie i dopiero te wystudzone przekładamy masą z mascarpone i malinami.

To jak słodkie będzie ciasto, zależy od tego ile cukru dacie do masy z mascarpone. Ja dałam sporo i ciasto wyszło dość słodkie. następnym razem zmniejszę nieco ilość cukru i dodam nieco więcej malin.
Zalecam bardzo sprawdzanie stanu złocenia się kruszonki podczas pieczenia. W oryginalnym przepisie jest to aż 35 minut, a przy moim "opornym" piekarniku wystarczyło zaledwie 25  i był to właściwie ostatni gwizdek. Użyłam 1 pudełeczka malin, ale Wam zalecam użycie takiej ilości jaką tylko da się "powciskać" w mascarponową masę :)



Składniki:
Na kruszonkę:
- 110 g masła,
- 90 g cukru trzcinowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 175 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g płatków migdałowych drobno posiekanych.

Masa mascarpone:
- 250 g mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremowej 30%,
- 40 g cukru pudru,
- 1 lub 2 opakowania świeżych malin (wg uznania).

Przygotowanie:
100 g masła połączyć ręcznie z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i wyrobić ciasto jak na kruszonkę. Podzielić ciasto na pół. Do jednej z części dodać pozostałe 10 g masła oraz drobno posiekane płatki migdałowe. Ponownie zagnieść. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na każdej wyłożyć przygotowaną kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Obie kruszonki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. (Sprawdzajcie stopień zezłocenia się kruszonki - wszystko zależy od piekarnika). Upieczone kruszonki wystudzić.
Śmietankę kremową ubić na lekko sztywno dodając stopniowo mascarpone i cukier.
W formie na spodzie układamy kruszonkę bez migdałów. Na to wykładamy masę mascarpone. W masę dosłownie " wciskamy" maliny. Wszystko lekko wyrównujemy łyżką. Masę mascarpone posypujemy kruszonką z migdałami. Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Też bardzo lubię tę książkę, a to ciasto kusi mnie ogromnie :)
    Tobie wyszło cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodkie - to ciasto dla prawdziwych łasuchów :) Większa ilość malin zrobi swoje !

      Usuń
    2. Jak widzisz w książce mam porobionych kilka kolorowych zakładek ;)

      Usuń
  2. Ale pysznie wygląda :D Bardzo mi się to podoba :)

    OdpowiedzUsuń