21 lipca 2016

Kremowa jajecznica z kurkami

Ostatni weekend spędziliśmy w Stańsku.
To mała urocza wieś położona w województwie lubuskim.
Zaproszeni pojechaliśmy tam na weekend. Spędziliśmy naprawdę uroczy czas.
Wielopokoleniowe spotkania przy stole zastawionym lokalnymi przysmakami.
Goście, domownicy, ciotki i wujkowie, dzieciaki biegające po podwórku.
Nocne polaków rozmowy, ognisko, huśtawka i kupa śmiechu.
Stare stodoły z pomieszczeniami nowego przeznaczenia. W jednym z nich stół do ping-ponga, gdzie najlepsze mecze odbywają się o trzeciej nad ranem. Pies Tofik, który najbardziej lubi wygrzewać się w ciepłym popiele po całonocnym ognisku i trąca cię mokrym nosem za każdym razem kiedy twoja ręka nie mierzwi jego miękkiej i puszystej sierści.
Na Woodstock nie dojechaliśmy. Oglądaliśmy jego łunę na nocnym niebie, stojąc na skraju wiśniowego sadu, kiedy naszła nas ochota na spacer.
Kiedy nazajutrz w południe, przebierałyśmy wiśnie, odkładając do innej skrzynki te, którym nadawałyśmy "drugie życie", przebrane w fartuchy i chichoczące pod nosem, pomyślałam sobie czy na każdym podwórku, za każdym mijanym wiejskim domem toczy się takie właśnie życie. Bardzo bym chciała żeby tak właśnie było.


Już dostaliśmy zaproszenie na jesienne grzybobranie, na które już nie mogę się doczekać.
Tymczasem zapraszam na jajecznicę z kurkami.


Dobra jajecznica z kurkami nie wymaga jakichś specjalnych zabiegów. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach. Kurki nie mogą być mokre. Aby jajecznica smakowała kurkami grzyby muszą być suche.
Najlepiej jeśli bardzo dokładnie oczyścimy kurki z ziemi lub piasku - nie myjąc ich pod bieżącą wodą. Jeśli są jednak bardzo zapiaszczone umyjmy je i osuszmy na papierowym ręczniku, najlepiej pozostawiając je na całą noc, tak aby pozbyły się wilgoci.
Warto dodać do masy jajecznej odrobinę śmietany, tak aby jajecznica była kremowa i delikatna.

Składniki:
- 2 spore garści oczyszczonych kurek (największe można pokroić w mniejsze kawałki),
- 1 mała cebula,
- 6-8 jajek,
- 1/4 szklanki płynnej słodkiej śmietanki (12 lub 18%),
- sól i pieprz,
- spora łyżka masła,
- posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:
Jajka mieszamy razem ze śmietaną. Solimy i pieprzymy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na maśle. Pod koniec szklenia kiedy cebula jest jeszcze trochę al dente dorzucamy kurki i smażymy razem z cebulą. Kurki i cebulę delikatnie solimy. Smażymy kurki razem z cebulą nie dłużej jednak niż 4-5 minut. Wlewamy masę jajeczną i smażymy do delikatnego ścięcia. Dzięki śmietanie masa będzie bardziej kremowa niż zazwyczaj. Posypujemy jajecznicę natką pietruszki i podajemy od razu. Najlepiej smakuje z chrupiącymi bułeczkami posmarowanymi masłem.



Stańsk.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz