25 listopada 2015

Mleczny koktajl z bananem i masłem orzechowym

 
Wczoraj w tym samym czasie wysłaliśmy do siebie wymiennie, nie wiedząc o tym,
mms-a z wielkim księżycem na tle wieczornego nieba.
Fajnie jest wiedzieć że jest ktoś kto myśli i czuje podobnie jak ty.
 
* * *
 
Podarowana w ubiegłym roku pod choinkę świnka skarbonka spełniała swóją funkcję w tym roku, aż nadto, objadając się nie tylko złotówkami, ale i nierzadko banknotami. Czasem odnosiłam wrażenie, że przekarmialiśmy ją aż za bardzo, ale ona dzielnie znosiła wszystkie podawane jej posiłki.
Dzięki jej apetytowi dokonalismy w ciągu roku kilku całkiem fajnych zakupów, a jednym z ostatnich był długo wyczekiwany blender kielichowy.
Teraz robimy codziennie kotajle owocowo warzywne, miksując warzywa i owoce, którym zwykły blender o niższej pomocy po prostu nie dał by rady.
 
Będę sukcesywnie zamieszczać przepisy na wszystkie wypróbowane przez nas koktajle.
Ten prezentowany poniżej spokojnie możecie zrobić zwykłym blenderem.
To koktajl dla wielbicieli masła orzechowego.
Wcale nie uważam że jest za słodki.
Wszystko jest kwestią proporcji.
 

Składniki:
- ok. 2 szklanki mleka,
- 1 spory, dojrzały banan,
- 2 spore łyżki masła orzechowego.

Wszystkie składniki wymieszajcie w blenderze. Jesli jest za słodko zwiększcie ilość mleka i ograniczcie porcje banana. Koktajl jest bardzo sycący i uzależniający. Chociaż nie wszystkich uzależnia. U nas w domu ma swoich zagorzałych zwolenników (ja) i sceptyków (Tomek), któremu po prostu nie podchodzi smak masła orzechowego. Mogę to zrozumieć, bo ja też nie lubię go we wszystkim.

Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale spróbujcie dosypać do swojej porcji zrobionego już koktajlu szczyptę morskiej soli.
Enjoy! 



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bosz... Uwielbiam twoje wpisy:) Przepisy też, ale głównie przychodzę tutaj czytać:) Co do soli - to nie jest dziwne, bo wszystkie słodycze ją zawierają. Cukier bez soli jest dla człowieka mało przyjemnym smakiem.

    OdpowiedzUsuń