01 grudnia 2015

Wilgotne ciasto jabłko-piernikowe z orzechami. Proste.


Nie lubię tytułów krzyczących: szybkie! proste! bez użycia miksera! bez użycia jajek, mąki masła!...no chyba że prowadzisz bloga pt. Wyłącznie proste i szybkie przepisy vege.
Ale to ciasto jest... naprawdę szybkie. Bajecznie szybkie, bajecznie proste i naprawdę bardzo, bardzo dobre. Nie trzeba użyć miksera, a składniki miesza się widelcem. Można je upiec dwa, trzy dni przed świętami. Jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość.

Odkryję wszystkie karty. Jest to ciasto z przepisu umieszczonego na... słoiku z prażonymi jabłkami.
Chyba każdemu zdarzyło się zrobić coś z przepisu umieszczonego na opakowaniu produktu? W każdym razie mnie się to zdarza. Nie sądzę żeby jakikolwiek producent chciał nas wpuścić w maliny przekazując milionom Polaków przepis który się nie uda. Ten w każdym razie udał się znakomicie, dokładnie wtedy kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a mój wzrok spoczął na znalezionym w szafce z zapasami słoiku z prażonymi jabłkami.









Składniki:
- 1,5 szklanki prażonych jabłek,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 180 g roztopionego masła,
- niecała szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
- niecała szklanka posiekanych włoskich orzechów.

Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego cukier, miód i prażone jabłka. Do przesianej w misce mąki razem z sodą dodać przyprawę do piernika, sól i wymieszać. Mąkę z dodatkami wymieszać z masą z prażonych jabłek i posiekanymi orzechami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-65 minut.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zawsze coś smacznego wyczarujesz. K.

    OdpowiedzUsuń