29 września 2014

Focaccia z winogronami i cukrem


Focaccia to najprostsze i najwdzięczniejsze ciasto na świecie. Wystarczy jedna miska i średnio dobra pamięć (składniki bardzo łatwo zapamiętać). Tym razem w wersji na słodko. Używam suszonych drożdży, które tutaj znakomicie się sprawdzają.
Zrobiłam z winogronami prosto z ogródka. Posypana grubym cukrem jest naprawdę pyszna. Najlepiej smakuje pierwszego dnia. Tomek który nie przepada za drożdżowymi ciastami zjadł sam ciasta z połowy blaszki.
Rada: nie należy układać na cieście zbyt dużo winogron, bo puszczają w czasie pieczenia sok i niektóre kawałki mogą się dobrze niewypiec.



(porcja na dużą blachę piekarnikową lub dwie blaszki tradycyjne)

Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g),
- ok. 300 ml letniej wody,
- 6 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanka oliwy,
- ok. 2 szklanki winogron,
- cukier kryształ do posypania.

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i drożdże. Dodajemy wodę i oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto kilka minut (musi odchodzić od ręki). Odstawiamy przykryte i natłuszczone oliwą ciasto w ciepłe miejsce (np do piekarnika nastawionego na 40 stopni, z uchylonymi drzwiczkami) na około 30-40 minut do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką płaską piekarnikową lub na dwie tradycyjne 20x30). Ciastu pozwalamy jeszcze chwilę wyrosnąć (około 20 minut). Posypujemy winogronami i obficie cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczemy focaccię przez około 30 minut do zezłocenia. 
Najsmaczniejsza jest podawana na ciepło lub jeszcze w ten sam dzień.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam foccacię, ale mówiąc szczerze jadam ją tylko we Włoszech. U nas nie jest ona specjalnie dostępna, a ja jeszcze nie zebrałam się do jej przygotowania w domu. Analizując twój opis jest ona rzeczywiście prosta w wykonaniu. Może w końcu się skuszę, a właściwie to zmobilizuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie żadna focaccia nie smakuje jak ta włoska i jedzona we Włoszech :) ale naprawdę polecam bo ja sama nie wiedziałam że to takie proste do zrobienia. W wersji niesłodkiej dodaj do ciasta łyżeczke soli i płaską łyżeczkę cukru. (Moja ulubiona to ta z cebulą lub oliwkami i morką solą).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, przepadam za foccacią :) Twoja wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń