30 września 2014

Kremowa zapiekanka makaronowa z dynią, pomidorami i białym serem



Dostaliśmy dynię w prezencie. Olbrzymią. Naprawdę wielką dynię. To był super prezent. Uwielbiam dynię, bo można z nią zrobić dosłownie wszystko. Jedliśmy zupy, zapiekanki, lasagnę i risotto z dynią na słodko. Już jej nie ma. To ostatnia zapiekanka na bazie jej aromatycznego miąższu. Ta dynia miała słodki, piękny zapach ..melona? Od razu pokroiłam ją w kawałki i większe ilości piekłam w piekarniku na dużej blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Zapiekanka jest delikatna i kremowa.
W tej wersji z makaronem farfalle, ale kilka razy robiłam świetną lasagnę na bazie tych samych składników, nieco zwiększając ilość pomidorowego sosu oraz beszamelu. Gdy zapiekanka ma być bardziej treściwa można dodać do pomidorowego sosu mieloną łopatkę. Gdy robicie lasagnę nie trzeba podgotowywać płatów.
W każdej wersji jest znakomita.





Składniki na zapiekankę dla 4 osób:
- 300 g makaronu typu farfalle,
- 5 pomidorów,
- łyżka oliwy,
- liść laurowy,
- półtora szklanki zwartego upieczonego miąższu dyni,
- 250 g kremowego białego sera (wykorzystałam ser na sernik z wiaderka, ale można użyć serka śmietankowego lub twarogu),
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- cukier, sól i pieprz do smaku.

Składniki na beszamel (tylko górna warstwa):
- spora łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- sól i szczypta cukru.

Przygotowanie:
Makaron ugotować bardzo al dente w osolonej wodzie, musi być prawie twardy, bo powinien podczas zapiekania wchłonąć wiele z sosu pomidorowego.
Z pomidorów usunąć szypułki, naciąć od góry na krzyż i zalać wrzątkiem, tak żeby woda całkiem przykrywała pomidory. Po 10-ciu minutach usunąć skórkę. Dusić pomidory na patelni z łyżką oliwy przez około 15 minut do całkowitego rozpadnięcia razem z liściem laurowym. Dodać oregano, cukier, sól i pieprz do smaku*.
Miąższ upieczonej dyni** wymieszać z białym serem. Posolić odpowiednio do smaku.
Przygotować beszamel. Rozpuścić masło w rondlu na gazie, dodać mąkę i wymieszać, po upływie około minuty zalać mlekiem. Mieszać  trzepaczką do zagotowania i zgęstnienia sosu. Posolić odpowiednio i dodać szczyptę cukru. Zdjąć  z gazu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Makaron wymieszać  z sosem pomidorowym i mieszanką serowo-dyniową. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać beszamelem. Opcjonalnie można posypać beszamel startym żółtym serem lub nie robić beszamelu i zapiekankę tylko posypać żółtym serem.

*W wersji mięsnej do tak przygotowanego sosu można dodać 200-300 gram mielonej łopatki i poddusić w sosie.
** Aby upiec dynię należy pokroić ją w mniejsze kawałki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Gdy dynia ma dużo wody, aby uzyskać zwarty miąższ, należy po upieczeniu udusić ją widelcem i przełożyć na gęste sito, tak żeby sok mógł odciec.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz