Zakup ciastek speculoos w ilościach hurtowych to pomysł niewątpliwie bardzo dobry,
ale musi ten pomysł wiązać się z późniejszym ich wykorzystaniem.
Kuchenna szafka wypełniona szczelnie od góry paczkami ciastek ledwo się domyka
(rzuciłam się na nie w sklepie jak dzik na żołędzie!)
więc niechybnie trzeba ten problem elegancko i skutecznie rozwiązać.
Trzeba zrobić sernik.
Sernik w blaszce 24 x 24
Składniki:
na spód
- 250 g pokruszonych w malakserze ciastek speculoos,
- 40 g roztopionego masła
na masę
- 750 g serka śmietankowego,
- 5 czubatych łyżek cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki skondensowanego słodzonego mleka,
- 200 g rozpuszczonej białej czekolady,
- 2 łyżki kremu speculoos (np. z tego przepisu)
na polewę
- 150 ml skondensowanego słodzonego mleka,
- 2 łyżki kremu speculoos (np. z tego przepisu)
dodatkowo
- 33 świeże maliny :) (mogą być to również wiśnie)
chodzi o to aby ładnie przełamać słodycz sernika lekko kwaskowymi owocami.
Przygotowanie:
1. Pokruszone w malakserze ciastka wymieszać z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
2. Wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
piekarnik nagrzać do 170 stopni
3. Ser, jajka, cukier, mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę i krem speculoos miksować kilka minut na gładką masę.
4. Wyłożyć masę na spód z ciastek i wygładzić.
5. Wetknąć w masę 33 maliny (lub wiśnie :)
6. Włożyć do piekarnika i piec przez około 50-60 minut.
7. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przynajmniej półgodziny.
polewa
7. Skondensowane mleko i krem speculoos podgrzać w garnuszku, wymieszać i ostudzić.
8. Polać schłodzony sernik.
Sernik powinien zostać schłodzony przez noc w lodówce.
Jest wtedy smaczniejszy :)
Masa na spodzie lekko chrupie..mmmm
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie serniki, ale ten wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSernik zawsze jest dobrym pomysłem :) Twój wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest pyszny (był pyszny).
OdpowiedzUsuńjadłbym <3
OdpowiedzUsuń