26 października 2014

Szarlotka inaczej - z jabłkami i orzechami. W formie z kominem.




Z ręką na sercu uroczyście oświadczam, że jest to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast jakie jadłam. 
Przepis Billa Grangera. 
W książce nazwane jest jabłecznikiem, ale trzeba przyznać że daleko mu do polskiego tradycyjnego jabłecznika z warstwą kruchego spodu i dużą ilością jabłkowej masy. Ale czy to wada? W przypadku tego ciasta to raczej zaleta. To ciasto to raczej bardzo udana szarlotkowa wariacja. 
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Gdyby można było przekazać ten zapach oszalelibyście z zachwytu. 
Poza tym jest tak jak lubię. Ciasto z jednej miski. Mieszasz składniki, wkrawasz jabłka i gotowe. Masę przekładasz do formy i pieczesz. Soczyste i słodkie jabłka, chrupiące orzechy i płatki migdałowe, zapach przypraw i cynamonu, maślana, lekko przypieczona skorupka. 
Czujecie to? Wiecie o czym mówię?


(Przepis z książki Nakarm mnie Billa Grangera - z niewielkimi modyfikacjami)

Składniki:
- 75 g rodzynek,
- 3 jabłka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 150 g miałkiego brązowego cukru,
- 60 g cukru pudru,
- 250 g miękkiego masła,
- 3 średnie jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 80 g posiekanych włoskich orzechów,
- garść płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru.
(Moje modyfikacje:zamiast mielonego ziela angielskiego, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz goździków użyłam 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników/ zmniejszyłam ilość cukru brązowego do 150 g - w oryginale jest 180 g - co jest ilością dość sporą - ciasto jest i tak wystarczająco słodkie/ dodałam również garść płatków migdałowych).

Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą herbatą-odstawić na 10 minut - po tym czasie dobrze odsączyć.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Posiekać orzechy. Zetrzeć imbir. Rodzynki obsypać mąką.
Formę kominkową wysmarować masłem i podsypać mąką. Nadmiar usunąć.
Mąkę z proszkiem, solą oraz przyprawą do piernika przesiać do dużej miski.
Dodać miękkie masło, jajka oraz cukier (brązowy, puder i waniliowy). Wymieszać wszystko dokładnie przez chwilę mikserem.
Dodać do masy orzechy, obtoczone w mące rodzynki, starty imbir, płatki migdałowe oraz pokrojone w kosteczkę jabłka.
Wymieszać dokładnie i wyłożyć do formy.
Piec przez godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka.
Zostawić w formie po upieczeniu przez 20 minut.
Po tym czasie wyjąć.
(Piekłam w formie kominkowej, ale można użyć okrągłej formy 26 cm).



Smacznego!

3 komentarze: