23 lipca 2014

Sałatka z melonem, szynką, kozim serem i prażonym sezamem




Według mnie.
O różnicach. O niuansach. O zamiennikach, które zamiennikami być nie mogą, bo zwyczajnie są składniki których po prostu nie da się niczym zastąpić.

Czy można zrobić sos beszamelowy bez masła? Ano nie można.
Czy domowy sos winegret można zastąpić sosem sałatkowym z saszetki? Nie można. Tylko zepsuje się sałatkę.
Czy tiramisu można zrobić bez mascarpone? Nie można.
Czy na grilla można użyć przygotowywanych, zmacerowanych, hermetycznie zamkniętych mięs? W całkowitej ostateczności - gdy do najbliższego sklepu jest 30 kilometrów, mięso jest prezentem od gości, wszyscy są głodni, a grill nieźle się już rozpalił.

Melon z szynką parmeńską to już właściwie oczywisty standard.
Jednak użycie sera koziego i prażonych ziaren sezamu w połączeniu z delikatnym, lekkim miodowym vinegretem stawia tą sałatkę zdecydowanie w czołówce lekkich, acz sycących letnich sałatek, które z powodzeniem mogą zastąpić obiadokolację.
W tej sałatce żadnego składnika nie można zastąpić innym. Nie można.
Wszystko pasuje do siebie wręcz idealnie.
Prażony sezam jest świetnym dopełnieniem i kropką nad i.





(przepis własny)

Składniki (dla 2-3 osób):
- roszponka - kilka sporych garści,
- dojrzały melon o pomarańczowym miąższu typu Kantalupa- 1 sztuka,
- szynka parmeńska - 1 opakowanie,
- ser kozi miękki - roladka naturalna - 100 gram,
- spora garść prażonego sezamu,
Składniki na sos:
- ok. 1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, z pestek winogron,
- łyżka miodu,
- pół łyżeczki łagodnej musztardy.
Mieszamy składniki sosu (mogą się rozwarstwiać, ale nie ma to wpływu na smak).

Sałatka ładnie się prezentuje na dużym półmisku.
Wykładamy na niego roszponkę, pokrojonego w kawałki melona, plastry szynki (można je pociąć na nieco mniejsze kawałki). Całość należy posypać kozim serem, polać sosem i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.

Sałatka idealna na upał, kiedy stanie nad garnkami jest po prostu niemożliwe.
I nie nudzi się tak samo jak bułka z pastą jajeczną :)






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Czy można zrobić sos beszamelowy bez masła?

    No przecież nie można. <3

    Pozdrowienia!
    Łukasz

    OdpowiedzUsuń