12 marca 2013

Jabłka w cieście






Składniki:
- 1 jajko,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanka mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste – można trochę dolać – ciasto musi być dość gęste, tak żeby oblepiło krążki jabłek),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.

Składniki dokładnie wymieszać – odstawić na chwilę (ok.5-10 min).

Jabłka można obrać ze skórki (ja nie obierałam), wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.

Krążki jabłek obtaczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Oleju do smażenia wlewać niewiele, ale musi być - jabłka lepiej smażą się na oleju - są delikatniejsze. Jabłka podczas pieczenia zmiękną. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno posypane cukrem pudrem.

 



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Halo, a przepis?? Zjadłabym sobie takie jabłuszka, ale nie wiem jak zrobić :(

    OdpowiedzUsuń