11 marca 2013

Gulasz z łopatki, a'la strogonow




Przepisów, a raczej wersji na strogonowa jest naprawdę dużo.

Ja podaję taką jaką robiło się u mnie w domu.


Ideałem, a raczej powinnością byłoby użycie wołowiny, ale wersja ekonomiczna z dobrej jakości łopatką też znakomicie się sprawdza : )

Składniki:
- kilka łyżek oliwy do obsmażenia mięsa,
- pół kilograma ładnej, nieprzerośniętej tłuszczem łopatki,
- 300 g pieczarek (najlepsze jak najmniejsze),
- 2 średnie marchewki,
- ok. 5 niewielkich ogórków konserwowych,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- liść laurowy,
- 3/4 szklanki śmietany 30%,
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- woda do podlewania,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę 2-2,5 cm. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy 5-8 minut. Delikatnie solimy i zmniejszamy ogień. Podlewamy wodą - ok. pół szklanki (celowo nie używam bulionu, bo woda wyparuje i zostaje tylko smak mięsa). Mięso dusimy ok. 30 min. z liściem laurowym - co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą, aby się nie przypaliło.


Po tym czasie wrzucamy pokrojone na połówki małe pieczarki. Jeśli są większe kroimy na ćwiartki. Mieszamy razem z mięsem i dusimy około 10 minut.

Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew (doda słodyczy i świetnie zagęści sos). Dusimy kolejne 10-15 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 15 minutach dodajemy pokrojone w małą kostkę konserwowe ogórki.

Pod koniec duszenia, czyli po ok. 60-70 minutach mięso powinno być już miękkie i powinien powstać fajny sos. Na koniec dodajemy śmietanę (no cóż kremówka jest w tym przypadku najlepsza, ale nic się nie stanie jeśli użyjemy 12% lub 18%) i słodką mielona paprykę.

Odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem - pozwalamy pobulgotać na małym gazie jeszcze jakieś parę minut i gotowe.

Można podać z kaszą, francuskimi kluseczkami, ryżem lub bagietką.

Ja najbardziej lubię bez niczego, tylko sam gulasz - ciepły ale nie bardzo gorący.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz