24 grudnia 2012

Szybkie ucierane ciasto korzenne a'la piernik



To przepis na szybkie ucierane ciasto pachnące przyprawami - idealne na przedświąteczny i świąteczny czas, kiedy nie mamy dużo czasu, a chcemy upiec coś naprawdę dobrego. Bazowałam na tym przepisie na kokosowe ciasto na maślance - nieco modyfikując składniki.


keksówka 30 x 11 cm

Składniki:
- 175 g miękkiego masła,
- 160 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 250 g mąki,
- 200 ml maślanki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki kakao,
- szczypta soli,

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Masło ucieramy z cukrem do białości (to b. ważne! – ucierałam około 8-10 minut).

Mąkę przesiewamy przez sito do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, kakao i szczyptą soli.

Do masy ucieranej dajemy pojedynczo jajka, miksując dokładnie, aby każde jajko przed dodaniem następnego dobrze połączyło się z masą. Porcjami dosypujemy na zmianę mąkę i wlewamy maślankę. Mieszamy dokładnie.

Wykładamy ciasto do keksówki, wygładzamy. Pieczemy ok. 50- 60 minut, aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy, a ciasto z wierzchu ładnie się zbrązowi.

Ciasto można posypac cukrem pudrem lub polac czekoladą.

Smacznego!

Wesołych Świąt!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz