13 grudnia 2012

Curry z kurczaka z jabłkami



Lubicie proste przepisy na przepyszne dania, które robią się same?
To właśnie jedno z nich.
Curry z kurczaka z jabłkami to sztandarowe danie w naszej kuchni, które chyba robię najczęściej.

Przepisów na to danie jest z pewnością mnóstwo, ale poniżej znajdziecie moją wersję.


 Składniki (przepis na 4 spore porcje):
- 4 nogi z kurczaka,
- oliwa,
- 2,3 duże cebule,
- 2 pomidory obrane ze skórki lub puszka pomidorów pelati,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 czerwona papryka,
- 3 twarde jabłka,
- 3 spore garści rodzynek,
- 5-6 łyżek przyprawy curry (najczęściej używam przyprawy curry Mikado z Lidla - jest naprawdę aromatyczna),
- 1 łyżeczka miodu,
- sól do smaku,
- opcjonalnie polecam na koniec wmieszać kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka opłukać, wysuszyć i delikatnie posolić.
W garnku rozgrzać oliwę.
Podsmażyć nóżki kurczaka z obu stron przez jakieś 5-8 minut. Wyciągnąć z garnka.
Dodać na oliwę na której smażył się kurczak pokrojone w grube piórka kawałki cebuli.
Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę.
Przesmażyć jakieś 5-8 minut.
Z powrotem włożyć kurczaka. Dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, rodzynki oraz curry.
Zalać wszystko około 3/4 szklanki wody.
Wymieszać wszystko dokładnie.
Zmniejszyć gaz i dusić pod pokrywką około 40 minut - co jakiś czas podchodząc i mieszając.
Pomidory puszczą wodę.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wrzucić pokrojone w bardzo grubą kostkę jabłka.
Dusić bez przykrycia jeszcze jakieś 20-30 minut od czasu do czasu mieszając wszystko w garnku.

Po tym czasie wyciągnąć kurczaka z garnka. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
"Poskubać" mięso na małe kawałki i wrzucić z powrotem do garnka.
Dusić wszystko bez pokrywki jeszcze jakieś 10-15 minut.

To jest danie długo i powoli duszone więc jabłka na pewno się w większości rozpadną.
Można doprawić odrobiną soli do smaku.
Na koniec można dodać opcjonalnie płaską łyżeczkę miodu jeszcze dla odrobiny słodyczy.
Dla zwolenników łagodniejszego smaku i dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać na koniec kilka łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/.
Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wyśmienity. Potwierdzam w 100%. Godne polecenia:) Dzięki Ajda:)

    OdpowiedzUsuń