22 listopada 2012

Sałatka z rokpolem, boczkiem i gruszką



Lubię proste sałatki.
Nowe połączenia smaków.
Zestawienie gruszki z rokpolem, śliwki z camemertem, figi z kozim serem.
Lubię też Jamiego Olivera i jego kuchnię.

Dla wielu osób ważny jest tylko efekt końcowy i to co pojawi się w procesie przyrządzania na talerzu. Dla wielu kuchnia jest zamkniętym pomieszczeniem, a posiłki wydawane są wtedy gdy wszyscy siedzą już przy stole.

Dla Jamiego gotowanie jest procesem - począwszy od zbierania produktów, gotowania, doprawiania, komentowania i próbowania. Gotowanie musi sprawiać radość - bo bez tego nawet najlepszy przepis może skończyć się fiaskiem. Podoba mi się to, że sałatki przygotowuje mieszając składniki rękami, pieczołowicie oblepiając je sosem i z finezją układając wszystko na talerzu. Takie gotowanie bardzo mi odpowiada. Dlatego też, gdy nie miałam akurat ochoty na tradycyjny obiad, a w sklepie zobaczyłam piękne, dojrzałe gruszki wiedziałam, że zrobię sałatkę a'la Jamie Oliver.





(Przepis z: Kulinarne wyprawy Jamiego Olivera - z małymi modyfikacjami)

Składniki na sałatkę (dla 2 osób):
- 3,4 garści sałat,
- 150 gram wędzonego boczku,
- spora garść włoskich orzechów,
- 100 gram sera rokpol (w oryginalnym przepisie jest Roquefort),
- grzanki z dwóch kromek chleba,
- 2 duże dojrzałe gruszki.
(W oryginalnym przepisie nie ma gruszek, są za to grzanki z chleba przyrumienione na tłuszczu, na którym wysmażył się boczek. W oryginalnym przepisie jest też szczypiorek, z którego ja zrezygnowałam).

Przygotowanie:
Boczek kroję w cienkie paseczki, podsmażam na patelni, czekam, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki nabiorą pięknego, brązowego koloru. Odsączam z tłuszczu na papierze.
Na patelni na której smażył się boczek robię grzanki (pokrojony w kostkę 1 cm chleb podsmażam do chrupkości).
Gruszki obieram, kroję w cienkie plastry.
Sałaty układam na talerzu, posypuję boczkiem, układam gruszki, posypuję rokpolem.
Składniki dressingu mieszam w miseczce, polewam sałatkę. Mieszam delikatnie rękami (dziękuję Jamie!). Układam kilka cząstek gruszek i pozostały rokpol. Posypuję orzechami i grzankami.

Składniki na sos:
- ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy,
- sól do smaku,
- pieprz.
(Jamie nie dodaje miodu, ja akurat lubię dressingi na słodko, poza tym do tej sałatki pasuje).

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jamie Oliver to tez moj ulubiony kucharz dlatego chetnie wyprobuje Twoja wersje jego salatki :) a po konsumpcji chetnie podziele sie wrazeniami smakowymi...

    OdpowiedzUsuń