19 grudnia 2016

Weekend w Krakowie i najszybsze świąteczne ciasto jabłkowe



Firmowa wigilia w Krakowie z zabawą do rana. Świąteczne drinki, small talki w podgrupach, zakąski i przekąski i obowiązkowe "szurnięcie kapciem" w jednym z krakowskich klubów. Bo tak naprawdę po latach nie będziemy pamiętać jaki ceteer miała kampania twojego klienta i czy wszystko realizowaliśmy zgodnie z planem, ale na pewno zapamiętamy, że po pięciuset kilometrach idealnej jazdy, tuż przed samym hotelem mieliśmy kolizję z tramwajem numer trzynaście, a o trzeciej nad ranem, wracając z nocnych harców wpadliśmy na pizzę, którą podawała urocza kelnerka z uszami renifera.

Nie wróciłam z resztą mojej pracowej ekipy do Poznania, ale zatrzymałam się u przyjaciółki, z którą znamy się naprawdę wiele lat. Piekłyśmy ciasto, lukrowaliśmy pierniki, piliśmy domowej roboty cytrynówkę. Pół nocy graliśmy w kości, Skip-Bo i Dobblo. Bo u Asi zawsze jest wesoło, cytrynówka robiona jest na bieżąco, placek z reguły siedzi w piekarniku, a przy stole nigdy nie brakuje przyjaciół i znajomych. 

Bo tak naprawdę to w życiu jest najważniejsze. Wspólnie ubierałyśmy pierwszą w tym domu choinkę, bo przecież bez choinki nie ma prawdziwych świąt. I pomyślałam sobie, że chociaż przy tym akurat wigilijnym stole zabraknie kilku ważnych osób, to akurat w tym domu, nie brakuje miłości, bliskości, rozmów, przyjaźni i tego wszystkiego co dzieje się w niektórych domach tylko w wigilię. Bo stół przy którym gromadzą się ludzie, nie powinien być meblem, który ma służyć bliskim tylko w jeden dzień w roku, czyli w wigilię. Liczy się każdy dzień, każda położona na tym stole kawa, każdy wieczór z grą w kości, każde popołudnie z lukrowaniem pierników, każde wspólnie zjedzone śniadanie (nawet takie kiedy kawa wyleje się na świeżo położony obrus). A ta ważna osoba, która gdzieś tam z góry na to wszystko patrzy musi być dumna i szczęśliwa, nie tylko z powodu tej pięknej choinki.

Krakowskie ciasto jabłkowe Asi 
na okrągłą blaszkę 26 cm
Składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 3/4 szklanki cukru (wato wymieszać z brązowym cukrem, ciasto będzie miało lekko karmelowy posmak)
- 3/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka
- 4 jabłka+ 2 łyżeczki cynamonu,
- oraz to czego dusza zapragnie: żurawina, rodzynki, posiekane włoskie orzechy, płatki migdałów,
wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
Jajka wymieszać dokładnie z mąką, cukrem, olejem i proszkiem do pieczenia.
Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z tym czego dusza zapragnie, dodać do ciasta, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piec 40-45 minut w 180 stopniach.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz