ZIELONE SZPARAGI - różnią się od białych tym, że nie trzeba ich
obierać. Wystarczy dokładnie je opłukać pod bieżącą wodą (w główkach zielonych
szparagów lubi zbierać się drobny piasek, a nie ma nic gorszego, niż pyszne
danie, którego każdy kęs chwaszczy pod zębami). Najlepiej jest oderwać twardsze
końcówki (ok. 5 cm od dołu szparaga). Niektórzy jedzą zielone szparagi na
surowo (można je dodawać drobno pokrojone do sałatek), a ja wolę takie lekko al
dente, wstępnie poddane termicznej obróbce.
Moim ulubionym sposobem, poza
oczywistym, krótkim gotowaniem ich w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru
przez kilka minut, jest grillowanie zielonych szparagów domowym sposobem. W tym
celu najlepsza będzie grillowana patelnia (lub inna np. teflonowa, dobrze
nagrzewająca się, z nieprzywierającą powłoką). Patelnię delikatnie natłuszczam
olejem. Na mocno rozgrzaną kładę surowe, umyte szparagi i "grilluję"
przez 5-7 minut starając się je obracać na każdą stronę. Jeśli ich skórka
zaczyna gdzieniegdzie lekko brązowieć, na
tym można by zakończyć ich obróbkę, wydłużając jeszcze ewentualnie czas "grillowania"
i na końcu je soląc. Jednak ja dolewam po tych 5-7 minutach na patelnię, ok. 1/6
szklanki wody, tak, żeby je lekko na tej patelni poddusić. Kiedy woda całkiem
wyparuje, solę je tak żeby były akurat i dokładam łyżkę masła. Masło obtoczy szparagi i po
ostudzeniu będą pyszne i gotowe do zjedzenia samodzielnie lub np. w omlecie.
Omlet z zielonymi szparagami, oscypkiem i szynką.
Składniki:
- 2,3 jajka,
- łyżeczka masła,
- kilka sztuk zielonych szparagów (przygotowanych wg sposobu powyżej), pokrojonych w mniejsze kawałki,
- kilka plastrów oscypka,
- 2, 3 plastry szynki (użyłam parmeńskiej),
- sól i pieprz.
Przygotowanie: Jajka roztrzep dokładnie ze szczyptą soli i i odrobiną pieprzu. Na teflonowej patelni (lub takiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną i poczekaj chwilę, aż dół nieco się zetnie. Włóż na wierzch pokrojone szparagi, postrzępione kawałki szynki, i plasterki oscypka. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz i poczekaj kilka minut, aż masa jajeczna całkiem się zetnie, a ser rozpuści. Podawaj gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz