Składniki na kruche ciasto:
(na blaszkę o wymiarach 24x34cm)
- 2,5 szklanki mąki krupczatki,
- 250 g ziemnego masła pokrojonego w drobną kostkę,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 czubate łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek.
Dodatkowo na budyniową piankę:
- 5 białek,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g),
- pół szklanki oleju słonecznikowego,
- plus ok. pół kilograma śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na połówki.
Przygotowanie:
Masło szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można użyć malaksera). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić je na 2 części – jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię i schować do lodówki. Większą częścią wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć blaszkę z ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec na złoty kolor przez 20 minut. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do niej stopniowo stale ubijając szklankę cukru i na koniec cukier waniliowy. Dodać budynie śmietankowe, nie zaprzestając ubijania. Na koniec strużką wlać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę (będzie dość gęsta). Wyrównać i ułożyć śliwki. Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piec w temperaturze 190ºC (góra – dół) przez około 35 - 40 minut.
Smacznego!
Ale smakowite ciasto;)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńJa należę do tych pierwszych już teraz. W końcu nauczyłam się, że tak jest dużo łatwiej, wbrew pozorom - szybciej, no i bez stresu :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bosko :)
U mnie niestety w większości przypadków bałagan, ale staram się panować głównie ze wzgledu na mniejszą pracę do wykobnania tuż po wsadzeniu ciasta do pieca :)
UsuńRobione kilkukrotnie przeze mnie, ostatnio z malinami i jeżynami :) Wcześniej śliwki i borówki - zawsze wychodzi :) Moim zdaniem lepiej smakuje z kwaśnymi owocami.
OdpowiedzUsuńTak - według mnie najlepeij smakuje z malinami, ale ze względu na śliwkowy sezon ...;)
Usuń