15 marca 2015

Smoothie z truskawkami, bananem i sokiem z pomarańczy



Spakowałam już wszystkie ciepłe kurtki i swetry do pudeł. Nie ma odwrotu. Nie chcę już zimy. Mam ochotę pomalować paznokcie na kolory tęczy i założyć sandały. Chciałabym żeby przypiekło mnie pierwsze prawdziwe wiosenne słońce, Chciałabym na szeroko otworzyć wszystkie okna i wpuścić trochę wiosennego powietrza. Ukradkiem patrzymy w niebo. "Jakoś tak przejaśnia się... Zobacz spoza tych chmur jakby przebijało słońce..." Akurat. Chmury są ołowiane, a słońce to i owszem jest, ale chyba w Australii. Rodzą się pomysły typu: A może pojedziemy do Palmiarni? I chyba pojedziemy. Niech wreszcie zrobi się ciepło. Brakuje mi kolorów i zieleni i tego przejrzystego nieba i tego powietrza, które przenosi dźwięki inaczej niż to zimowe. Brakuje mi zapachu wiosny. Tej wiosny, która nie chce nadejść i trwa w jakimś takim szarym zawieszeniu. Nawet nie brakuje mi tak bardzo wyższej temperatury, ale już bardzo mocno brakuje mi błękitnego nieba. Mam dość tej szarości....

Wprowadzam więc powoli wiosenne kolory do kuchni. Powolutku, pomalutku, w oczekiwaniu na pierwsze truskaweczki, szparagi, sałatę. Wykorzystuję mrożonki i wszystkie te warzywa i owoce do których w tej chwili mamy dostęp przez cały rok.
Polecam na drugie śniadanie, pyszne owocowe smoothie. Miksujcie warzywa z owocami, szukajcie dobrych połączeń smakowych np. buraka, malin i soku pomarańczowego. To idealna bomba witaminowa w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę.



Do przygotowania tego smoothie potrzebne będą:
- około 2 szklanki rozmrożonych truskawek,
- 1 duży banan,
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy.

Pić od razu po przygotowaniu.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kolor ma obłędny a banan i truskawki w koktajlu to jedno z moich ulubionych połączeń :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada i smakuje, ja zamieniłam sok z pomarańczy na całą pomarańcz jest bardziej gęsty;)

    OdpowiedzUsuń