Nie wiem co decyduje o tym, że coś nam smakuje lub nie smakuje. Kubki smakowe?
Ja jarmuż lubię bardzo, choć w ostatnich tygodniach spotkałam się z wieloma negatywnymi opiniami na jego temat. Że niedobry, że niesmaczny i że twardy (choć długo duszony). Nie wiem doprawdy z czego to wynika, że wielu ludziom jarmuż nie smakuje. Może dlatego że nie przyzwyczaili swojego podniebienia do jego smaku? Może trafili na zły przepis?
Od tygodnia mam w kuchni pomalowaną farbą magnetyczno-tablicową jedną ze ścian (hip hip hura). Należę do tych osób, które co jakiś czas muszą po prostu coś zmienić. A to przestawić kanapę, a to pomalować stół. Wyszukiwanie przedmiotu, który mam w głowie bywa często obsesją. Jeśli coś sobie ubzduram, tak długo będę tego szukać, aż tego nie znajdę. Jeśli chodzi o researche internetowe jestem prawdziwym mistrzem! Także, żeby nie było nudno - wybór padł na ścianę w kuchni. A że pierwszy zapis mocno zobowiązuje zdecydowałam, że zrobię jednogarnkową potrawkę z jarmużem. Jadłam ją ostatnio u moich rodziców i bardzo mi smakowała. Okazało się, że oryginalny przepis pochodzi STĄD :)
Wyszło bardzo smacznie z niewielkimi modyfikacjami. Danie to raczej gęsta potrawka (trudno mi użyć słowa gulasz, bo użyłam mniej mięsa niż w przepisie), a gdyby mięsa nie było, też by się nic nie stało. DANIE ZDECYDOWANIE LEPEIJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA.
W czasie jedzenia pomyślałam też, że wyszłaby z tego znakomita ZUPA.
Przypominająca włoską RIBOLLITĘ lub portugalską CALDO VERDE.
Naprawdę szczerze, jeśli dodacie do tego odrobinę bulionu i kilka łyżek śmietanki zakochacie się w takiej gęstej, jesiennej zupie. Zamiast schabu można użyć kurczaka, lub w ogóle zrezygnować z mięsa.
Składniki:
- 300 g schabu lub większa pierś z kurczaka,
- liść laurowy,
- olej do smażenia,
- ok 3/4 szklanki wody,
- 3 sztuki różnokolorowej papryki,
- 1 spora cebula,
- 1 średnia cukinia,
- 150 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej),
- 200 g obranych z łodyg liści jarmużu,
- sól i pieprz,
- płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
- opcjonalnie łyżka masła i kilka łyżek śmietany,
Mięso pokrojone w kostkę przesmażyć na rozgrzanym
oleju przez kilka minut. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Delikatnie zeszklić.
Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, liść laurowy, odrobinę posolić i
zalać 3/4 szklanki wody. Dusić wszystko razem około 20 minut. Na osobnej
patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w cienkie półplastry cukinię.
Podsmażyć do zezłocenia. Odłożyć na bok. Na patelni na której smażyła się
cukinia wrzucić rozmrożoną fasolkę. Zalać niewielką ilością wody i podgotować
około 10 minut. Odcedzić (lub gdy woda wyparuje) przełożyć do reszty warzyw. Do
całości dodać obrany z łodyg i porwany na mniejsze części jarmuż. Dodać
rozmaryn. Dodać przesmażoną wcześniej cukinię. Dusić całość jeszcze około 10-15
minut. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać odrobinę masła i śmietany,
która zaokrągli smak :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz