01 grudnia 2013

Mini-serniczki z kremem speculoos


Speculaas (speculoos) to belgijskie ciasteczka korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście ornamentem - tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form.
  
Krem na bazie tych ciasteczek jest po prostu LEPSZY NIŻ MASŁO ORZECHOWE I NUTELLA RAZEM WZIĘTE. Taki krem wytworzony na bazie tych ciasteczek można kupić w delikatesach (np. Alma). Ja kupiłam swój na wyprzedaży w sklepie z belgijską żywnością za naprawdę nieprzyzwoicie małą kwotę.




Składniki na przygotowanie około 12 sztuk mini-serniczków:
Na spód:
- 150 g kruchych czekoladowych ciastek,
- łyżka roztopionego masła.

Ciastka rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masą wypełniamy formę do muffinów wypełnioną papierowymi papilotkami. Masę ciasteczkową "przyklepujemy" na płasko.

Wypełnienie:
- 450 g sera twarogowego do sernika (użyłam sera w wiaderku Pilos do kupienia w Lidlu),
- 4 czubate łyżki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
do 1/2 masy dodajemy:
- 3 łyżki kremu speculoos

Ser miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Na koniec mieszamy wszystko z mąką ziemniaczaną. Połowę masy przekładamy do innego naczynia i dodajemy do niej 3 łyżki kremu speculoos. Wszystko dokładnie miksujemy. Masa będzie nieco "tęższa" niż ta z samego sera.
Masę serową wykładamy do foremek. Na to wkładamy masę z kremem speculoos. Wygładzamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
Po upieczeniu mini-serniczki wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Na wierzch:
- 3 łyżki kremu speculoos + 2 łyżki mleka.

Po wystudzeniu serniczki ozdabiamy polewą. W tym celu podgrzewamy krem speculoos (na małym ogniu lub w mikrofali) i rozcieńczamy odrobiną mleka. Polewą dekorujemy serniczki.
Ozdabiamy np. jadalnymi perełkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz