12 września 2013

Karkówka w sosie pomidorowo-śmietanowym


Skoro może być schab pieczony w coli, kurczak pieczony na puszce - to dlaczego nie może być karkówki pieczonej w keczupie?

Karkówka jest bajecznie prosta w przygotowaniu, niezwykle dobra, krucha, rozpływająca się w ustach, a w sosie śmietanowo-pomidorowym (na bazie keczupu) smakuje wybornie.Należy ją przygotować w wysokim i sporym naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

Była hitem na niejednym spotkaniu towarzyskim w gronie rodzinnym i na stałe zagościła na liście "mięsnych top przepisów" u moich znajomych (przebiła nawet devolaye teściowej - a to chyba wystarczająca rekomendacja:)


Składniki:
- 1,2 kg ładnej karkówki pokrojonej w plastry i rozbitej,
- 2 opakowania śmietany kremowej 30% (razem 400 ml),
- 380-400 ml keczupu dobrej jakości (użyłam keczupu pikantnego firmy Włocławek),
- 2,3 cebule pokrojone w piórka,
- ok. 10, 12 pieczarek średniej wielkości pokrojonych w plastry,
- sól i pieprz.

Jeśli mamy czas warto plastry karkówki przełożyć plasterkami cebuli i zostawić w lodówce na noc (ale nie jest to konieczne).

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Sos: W tym celu mieszamy w misce śmietanę z keczupem.

Plastry mięsa solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry karkówki, cebuli i pieczarek oraz sosu. Kolejna warstwa karkówki, cebuli i pieczarek oraz sosu. Warstw powinno być ok. 4,5 (wszystko zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, ale ważne jest aby miało pokrywkę). Ostatnią warstwą powinien być sos.

Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 2 - 2,5 godziny. Ostatnie pół godziny pieczemy (a właściwie dusimy ;) po zdjęciu pokrywki pod funkcją grill. (Jeśli nie ma funkcji grill - można piec w piekarniku bez pokrywki przez ostatnią godzinę).

Uwaga: Sosu wyjdzie bardzo dużo. Można go trochę odparować piekąc karkówkę dłużej bez pokrywki lub pozostawiając do ostygnięcia - odgrzewając na drugi dzień. Ja po prostu odlewam część tego pysznego sosu i z powodzeniem używam go do makaronu lub ryżu na sypko na kolejny i następny dzień.

Karkówkę podajemy z ryżem i np. korniszonkami :)




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz