11 sierpnia 2013

Zapiekanka z cukinii z ryżem basmati



(Przepis pochodzi z książki: Kulinarne wyprawy Jamiego Olivera).

Jest to idealne danie na letni obiad. Bardzo szybkie w przygotowaniu, dobre, lekkie, smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

W przepisie podanych składników jest na 6-8 porcji. Zrobiłam więc z połowy i nieco zmieniłam proporcje.

Składniki:
- 2 średnie cukinie pokrojone w cienkie plastry,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki,
- ok. 100 g ryżu basmati,
- ok. 1,5 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego,
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu,
- 2, 3 garści startego parmezanu lub innego twardego sera, (ale np. w oryginalnym przepisie jest cheddar, więc sądzę że można użyć innego, dobrego, topliwego sera),
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, duszę do miękkości ok. 15-20 minut podlewając odrobiną wody. Delikatnie solę.
Ryż należy przepłukać wiele razy - tak aby woda z płukania była przeźroczysta.
Kiedy cebula jest gotowa wrzucam na patelnię plastry cukinii, chwilę mieszam razem z cebulą i dodaję ryż.
Wlewam gorący bulion, zwiększam płomień i gotuję wszystko razem jakieś 5 minut. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję jogurt, 2 garści sera i mieszam wszystko dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem.
Natłuszczam oliwą naczynie do zapiekania. Wykładam zawartość, starając się, aby cukinia była na wierzchu.
Masa będzie płynna, lejąca - tak ma być - ryż wchłonie płyn podczas zapiekania. Wyrównuję zapiekankę, posypuję resztą sera. Zapiekam ok. 40 minut, aż wierzch stanie się rumiany, a ryż wchłonie płyn.
Naprawdę dobrze smakuje jako lekkie, samodzielne danie na letni obiad, ale można podać z powodzeniem do ryby lub mięsa.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz