26 listopada 2012

Ulubiony sos bardzo pomidorowy



Składniki na ulubiony sos mocno pomidorowy (przepis na dwie osoby):
- 1 spora cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy (do podsmażenia cebuli),
- 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów,
- ok. 6 dużych kawałków suszonych pomidorów z zalewy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka pasaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego.

Przygotowanie sosu:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie do miękkości. Pod koniec przesmażania dodajemy 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku. Przesmażamy z minutę, dodajemy 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów razem z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pasatę pomidorową. Gotujemy około 10 minut, aż sos częściowo odparuje. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.

Można dodać do sosu odrobinę naturalnego jogurtu.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zainspirowałaś mnie tymi racuchami! Niestety nie mam akturat drożdży pod ręką ale jutro na pewno je kupię i cały dom będzie pachniał pysznościami...

    A drugim zadaniem na najbliższy tydzień są gnocci... :)

    OdpowiedzUsuń