Bez wątpienia bardzo mocno czekoladowy. Dla wielbicieli gorzkiej czekolady. W sumie to bardziej smakuje jak muślinowe brownie... Smak sera nie jest aż tak bardzo wyczuwalny. Jest wykwintnie, mocno czekoladowo, słodko i delikatnie zarazem. Po nocy w lodówce, każdy kęs tego wybornego sernika uzależnia.
A że dziś są moje urodziny to mogę sobie pozwolić na dokładkę.
Życzę sobie, żeby wszystkie moje wypieki były tak dobre jak ten sernik :)
(na formę 22 cm)
Składniki:
Na spód:
- 200 g czekoladowych herbaników (u mnie czekoladowe ciastka Belvita)
(Ostatnio nie daję masła do pokruszonego spodu z ciastek, chyba że robię sernik na zimno)
Masa:
- 400 g gorzkiej czekolady - minimum 70% kakao,
- 2 łyżki kakao,
- 50 g masła,
- 750 g serka śmietankowego (nie twarogu tylko serka - w opakowaniach po 250 g),
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 200 g śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka waniliowej esencji lub opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze i wyłożyć na spód blaszki lekko dociskając i wyrównując.
Czekoladę razem z masłem stopić w kąpieli wodnej lub rozpuścić podgrzewając stopniowo w rondlu o grubym dnie. Wymieszać z kakao.
Ser zmiksować z cukrem, stopniowo dodając jajka. Masa powinna być puszysta i gładka.
Dodać roztopioną czekoladę z masłem i kakao oraz śmietankę i wanilię.
Zmiksować na gładko.
Masę wylać na pokruszone herbatniki.
Na dnie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Pozwolić mu ostygnąć przy uchylonych drzwiczkach przez około pół godziny.
Po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.
Udekorować świeżymi malinami i borówkami.
Smacznego!
wspaniale wygląda!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńJa tam wolę taki sernik od typowego tortu;)
OdpowiedzUsuńJa w tej chwili chyba też :)
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńNaprawdę wygląda na mocno czekoladowy, a nawet na bardzo, bardzo, bardzo mocno czekoladowy :) mniam, aż ślinka cieknie :):)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Jest Mocno czekoladowy, ale nie jest to czekoladowy smak, którego jest Za Dużo :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój przepis na tartę porzeczkowa z budyniem i bezą :)
Zrobiłam go, zjedzony w mgnieniu oka. Jest cudowny!
OdpowiedzUsuńMogła by Pani powiedzieć jakiej firmy ma być ten serek śmietankowy? Bo zupełnie nie mam pojęcia co kupić skoro to nie ma być twaróg.
OdpowiedzUsuń