30 maja 2016

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem, jajkami i musztardowym sosem


Bardzo lubię wędzone ryby. Wędzenie zmienia nieco smak pozwalając jednak zachować strukturę ryby. Co dziwne smakują mi z reguły gatunki nieco pośledniejsze, niż te z tak zwanej górnej półki. Chociaż zupełnie nie powinniście traktować mnie jako wyroczni, bo przedkładam karpia nad halibuta, a wędzonego karpia (jedliście?), wręcz uwielbiam.

Z wędzonej ryby, a z reguły była to wędzona makrela robiliśmy od zawsze i z reguły pastę do chleba. Uwielbiałam pastę, ale nie znosiłam wyciągania ości i filetowania. Do ryby dokładany był biały ser i odrobina pomidorowego koncentratu oraz pokrojona drobno cebulka. Mój szanowny małżonek dodaje zwyczajowo do tego również drobno posiekanego konserwowego ogórka i muszę przyznać, że taki wariant z dodatkiem odrobiny majonezu, który nadaje paście kremowej konsystencji smakuje mi najbardziej.

Wędzona ryba kojarzy mi się też oczywiście z morzem i pewnymi konkretnymi wakacjami kiedy zajadaliśmy się wędzonym śledziem, podawanym z pajdą chleba i tzw. polską tradycyjną surówką. Nasz budżet był wtedy mocno ograniczony, ale nawet gdybyśmy mogli zajadać się halibutem i kawiorem pewnie i tak wybralibyśmy śledzia.

Proponuję Wam wykorzystanie takiej wędzonej ryby nie tylko jako przysmaku do zagryzania pajdą chleba czy też zrobienia naprędce pasty, ale do przygotowania sałatki. Wędzona ryba, ugotowane ziemniaki, jajko, kilka pomidorków dla przełamania smaku i spajający całość sos musztardowy na bazie jogurtu to w sumie całkiem niezłe i syte danie zastępujące obiad. Myślę, że taka sałatka smakuje idealnie zarówno latem jak i jesienią. Wybaczcie brak "zielonego". Kilka listków rukoli i byłoby idealnie, ale z reguły gdy masz wszystkie składniki i potrzebę zrobienia zdjęcia, rukola w cudowny sposób " wyparowywuje". Prawo Murphy'ego :)

Przygotujcie tą sałatkę na ciepło. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki, do tego jajka i kawałki ryby. Sos podawany osobno i każdy nakłada sobie tyle ile chce.



Składniki:
- wędzony pstrąg - jeden lub dwa, wyfiletowany i podrobiony na kawałki,
- 6-8 ugotowanych ziemniaków,
- 5-6 jajek, ugotowanych i obranych,
- opcjonalnie: garść zielonego lub czerwonego: rukola, roszponka, pomidorki koktajlowe.
Sos: 
- dwie łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy,
- łyżka majonezu,
- 3 spore łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Przygotowanie:
Wszystko zależy od tego jak chcecie podać sałatkę (wszystkie składniki osobno w miseczkach i każdy nakłada tyle ile chce czy też podaną od razu na wielkim półmisku). Niemniej najlepiej jeśli składniki będą najlepszej jakości. Kremowe ziemniaki, dobrze uwędzona ryba, jajka z ekologicznego chowu. Sos musztardowy idealnie się komponuje.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale narobiłaś mi apetytu. Zważywszy na godzinę (15,4o)ślinka cieknie. Całość jak zwykle pięknie się prezentuje.K.

    OdpowiedzUsuń