Wszelkie imieniny i urodziny w pracy to znakomita okazja do
podjadania słodkiego. A już szczególnie imieniny Małgorzaty, bo u nas
Małgorzaty akurat są dwie. Oznacza to ni mniej, ni więcej, a p o d w ó j n ą p o r c j ę
s ł o d k i e g o. Podwójny rożek, podwójny pączek i podwójny rogalik. Kiedy
ukradkiem zerkałam na drugiego rożka, już, już prawie sięgając po niego ręką,
usłyszałam, że ktoś nie zje kolejnego, bo będzie mu za słodko. Hmm, w słowniku
niektórych nie ma pojęcia za słodko i zbyt dużo. A na dodatkowego rożka zawsze
znajdzie się miejsce, o czym pisałam już w tym poście.
Niemniej jednak, gdyby co niektórym zrobiło się za słodko,
proponuję dla kontrastu zupę ziemniaczano-dyniową. Zupa jest tak
prosta i z tak niewielu składników się składa, że przygotowując ją parę dni wcześniej, obawiałam się, że tak proste
składniki nie mogą wywołać euforii wśród kubków smakowych. Ale pomyłki się
zdarzają i to pomyłki straszne.
W rankingu zup, ta zupa zyskała miano drugiej po zupie czad,
która przecież jest najlepszą wśród najlepszych. Odniosła zaskakujący i spektakularny sukces, niczym polska sztafeta męska podczas mistrzostw lekkoatletycznych w Zurichu.
Trzeba otwarcie przyznać, że nie jest to najpiękniejsza zupa świata.
Pewnie gdyby stanęła wśród innych i rozejrzała się dookoła, mogłaby
śmiało powiedzieć: Gdybym wiedziała, że tak będzie, ubrałabym się inaczej! Ale
ubrać inaczej się nie może, bo tylko to co ma, decyduje o tym jaka jest
wyjątkowa. Siła kolejny raz tkwi w prostocie.
- pół kilograma dyni,
- pół kilograma ziemniaków,
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
- łyżka masła,
- kilka łyżek oliwy,
- listek laurowy,
- nać pietruszki (naprawdę sporo),
- litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego),
- pół szklanki słodkiej płynnej śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
Przygotuj dwa osobne garnki.
Do jednego włóż pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Zalej wodą, posól i zagotuj. Gotuj maksymalnie 10 minut. Odcedź.
Do drugiego garnka włóż kawałki dyni. Zalej wodą, posól i gotuj do miękkości. Odcedź.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na złoto na oliwie z masłem. Do ziemniaków dodaj przetartą dynię (razem z sokiem który puści), zalej bulionem, dodaj liść larowy, pokrojoną drobno nać pietruszki i zeszkloną cebulę. Dopraw odpowiednio solą i pieprzem i szczyptą cukru. Gotuj jeszcze jakies 10 minut, aż smaki się połączą. Dodaj śmietanę.
Najlepsza jest jak odstanie, ponownie odgrzana na drugi dzień.
Smacznego!
uwielbiam zupę z dyni, super przepis!
OdpowiedzUsuń