11 listopada 2013

Tarta ze szpinakiem i trzema serami na cieście francuskim


Powtarzam to do znudzenia, ale ciasto francuskie lubię mieć zawsze pod ręką (czyli w lodówce). Przydaje się kiedy przyjeżdżają niespodziewani goście. Jest wdzięczne w przygotowaniu i daje nieograniczone możliwości jeśli chodzi o komponowanie składników.

Pierwszy raz robiłam tą tartę bez wstępnego podpiekania ciasta francuskiego (czas, czas!), ale przez ostatnie 15 minut podpiekałam sam dół i wyszło znakomicie. Ciasto francuskie idealnie się wypiekło, nie było rozmiękłe i niedopieczone. Kiedy nie macie czasu na podpiekanie ciasta wtedy trzeba pamiętać aby tartę podpiekać w opcji sam dół przez ostatnie 15 minut.

Tarta przepięknie pachnie podczas pieczenia (sery!), ale po upieczeniu też pachnie niczego sobie..;)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (jeden duży płat) o wymiarach 30x20,
- 200 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- 400 g sera ricotta,
- 1 opakowanie okrągłego sera typu camembert,
- pół szklanki startego twardego sera (np. grana padano, parmezan),
- jajko,
- płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
Drobno pokrojony czosnek przesmażyć na oliwie. Odłożyć. Na tej samej patelni poddusić szpinak.
Po zmniejszeniu objętości odłożyć i przestudzić. Dobrze odsączyć z nadmiaru puszczonego soku (najlepiej zrobić to biorąc kulkę przestudzonego szpinaku  w ręce i odcisnąć). Posolić i drobno posiekać. Wymieszać z uprzednio przesmażonym czosnkiem.
W osobnej misce rozmieszać ricottę z jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Do ricotty wymieszanej z jajkiem dodać starty twardy ser, gałkę muszkatołową oraz posiekany szpinak. Dodać sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i rozłożyć ciasto francuskie. Na cieście rozłożyć masę serowo-szpinakową pozostawiając 3-4 cm wolnych brzegów. Po rozłożeniu masy - zawinąć brzegi ciasta do środka - formując "falbanki". Na wierzch poukładać pokrojonego w trójkąciki camemberta.

Piec 45 minut w piekarniku nastawionym góra-dół. Ostatnie 15 minut zapiekać tylko sam dół.
Można podawać z sałatką z pomidorków koktajlowych i rukoli z balsamicznym vinegretem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz