10 listopada 2013

Lubimy mielone, czyli pieczeń rzymska ze szpinakiem



Smakuje świetnie na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem pure ziemniaczanego oraz konserwowych ogórków jak i na zimno. Pieczeń robi się sama. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki (po uprzednim przesmażeniu cebuli, czosnku i szpinaku) i włożyć do naczynia keksowego. Świetnego smaku nadaje pieczeni dodatek brązowego cukru (koniecznie!).

Składniki:
- 1 kg mielonej łopatki (ładny kawałek bez tłuszczu), 
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 5 łyżek keczupu,
- 2 łyżki musztardy,
- płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 4 płaskie łyżeczki brązowego cukru,
- 80 g płatków owsianych (błyskawicznych),
- 3 jajka,
- ok. 2 płaskie łyżeczki soli,
- pieprz.

pieczemy w keksówce o wymiarach 32 cmx12

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać - przesmażyć na oliwie. Odłożyć. Na tej samej patelni poddusić szpinak. Odłożyć, dobrze odsączyć i drobno posiekać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajka, keczup, musztardę, sól, cukier, płatki owsiane, gałkę muszkatołową i posiekany odsączony szpinak. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę włożyć do keksówki, wygładzić powierzchnię. Piec przez około godzinę.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz