15 września 2013

Ciastka francuskie ze śliwkami w waniliowo-cynanonowym cukrze



Gotowe ciasto francuskie ratowało mnie już z niejednej opresji. Choćby takiej, gdy odbieramy niespodziewany telefon z informacją, że "jesteśmy w drodze i wpadniemy dosłownie na chwilę i nie róbcie sobie kłopotu...." Można z nim zrobic dosłownie wszystko. Nadziewac dowolnym słonym i słodkim nadzieniem.
Ale to, że dania i przekąski z użyciem gotowego ciasta francuskiego są tak wdzięczne i proste w przygotowaniu, wcale nie oznacza, że muszą być one mniej smaczne od pracochłonnych i skomplikowanych wypieków.
Wręcz przeciwnie...


Składniki:
- 4 płaty gotowego mrożonego ciasta francuskiego,
- ok. 25 dojrzałych śliwek,
- 3 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- rozkłócone 1 żółtko,
- płaska łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:
Śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestkę. Wykładamy je na rozgrzaną teflonową patelnię. Mieszamy na małym ogniu około 4-5 minut. Dodajemy brązowy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy jakieś 4-5 minut, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy cynamon. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Gotowe płaty ciasta rozmrażamy. Z jednego płatu powinny wyjść 4 podłużne prostokąty. Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem i układamy ćwiartki śliwek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciastka i pieczemy około 20-25 minut.
Gotowe posypujemy (opcjonalnie) cukrem pudrem :)




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz