25 czerwca 2013

Kanapka z masłem orzechowym, kozim serem i dżemem figowym


Dziś kanapka w myśl zasady przygotowywania posiłków australijskiej ikony domowego gotowania Donny Hay, czyli szybko, świeżo i prosto.
Ideałem byłoby przygotowanie własnej roboty masła orzechowego i domowego dżemu z fig, nie wspominając już o świeżutko wypieczonych croissantach, ale jeśli mamy pod ręką dobre składniki – naprawdę nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni i po prostu korzystać z gotowych rzeczy, które akurat mamy pod ręką.




Na 1 kanapkę:
- 1 maślany croissant,
- masło orzechowe do posmarowania kanapki (ok. 2 łyżeczki)
- dżem figowy (ok. 2 łyżki),
- kilka listków sałaty (można użyć rukoli lub karbowanej)
- kilka plasterków koziego sera lub w wersji delikatniejszej kremowy niekwaśny twarożek lub ricotta.

Croissanta przekrawamy na pół, smarujemy masłem orzechowym (warto wyciągnąć je z lodówki kilka minut wcześniej, żeby nie było zbyt twarde), układamy sałatę lub listki rukoli, kładziemy plasterki sera, smarujemy figowym dżemem i przykrywamy połówką croissanta.
Kanapka jest pyszna!
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kanapka smakowita.Do tego włoskie espresso.Brakuje tylko błekitnego nieba Italii.
    Pozdrowienia. K.

    OdpowiedzUsuń