12 maja 2013

Semi-freddo, czyli najlepszy deser z bitą śmietaną i bezami




Deser zdecydowanie dla wielbicieli bitej śmietany i słodkich bezów.
W sezonie idealny z truskawkami i malinami (te nieco bardziej kwaskowate owoce idealnie współgrają ze słodyczą śmietany i bezów).
Poza sezonem można wykorzystać do tego deseru dobrej jakości konfiturę owocową.
Deser niezwykle prosty, efektowny i niebiańsko wręcz dobry.

Wystarczy ubić śmietanę kremówkę, dodać pokruszone bezy i pokrojone w małe kawałki truskawki (maliny, czarne porzeczki). Włożyć masę do formy wyłożonej folią (np. keksówki), szczelnie zawinąć i włożyć do zamrażarki. Semi-freddo to deser zmrożony, ale nie całkiem. Wyjmijcie go z zamrażarki przynajmniej pół godziny przed podaniem.

 Składniki:
- 400 ml śmietany kremowej 30%,
- łyżka cukru pudru,
- 2 szklanki pokrojonych w mniejsze kawałki truskawek,
- 2 szklanki pokruszonych bezów (bezy można kupić w większości supermarketów).

Przygotowanie:
Keksówkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą.
Śmietanę ubić na sztywno (dodać 1 płaską łyżkę cukru pudru w trakcie ubijania). Do ubitej śmietany wkruszyć kawałki bezów oraz kawałeczki truskawek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią. Wierzch wygładzić. Brzegi folii szczelnie zawinąć na górze. Włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Przed podaniem wyłożyć z zamrażarki przynajmniej 30 minut. Odwinąć z folii. Wyłożyć na paterę lub długi talerz. Pokroić na kawałki. Przybrać kawałkami świeżych truskawek i listami mięty.

Wypróbujcie też poza sezonem wersję z konfitura malinową. Do ubitej kremówki wmieszajcie delikatnie konfiturę (wg uznania), a z resztą postępujcie jak powyżej.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz