Składniki:
na 1 pstrąga w folii:
- pstrąg (najlepiej kupić już wypatroszonego),
- sól, pieprz,
- 2 pokrojone ząbki czosnku,
- plastry 1 pokrojonej cebuli,
- kilka plastrów cytryny,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Pstrąga myjemy i osuszamy. Rybę solimy i pieprzymy – również w środku. Układamy na folii aluminiowej. Do środka ryby i na zewnątrz wkładamy plasterki masła, kawałki cytryny, czosnek, cebulę i pietruszkę. Zawijamy rybę dokładnie w folię, żeby podczas pieczenia nie wyciekł pyszny sos.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut. Jeśli pstrąg jest większy (ok. 300 gram) wydłużamy czas pieczenia do 30-35 minut.
Podajemy w odwiniętej folii, ale staramy się aby powstały maślano-cytrynowo-czosnkowy sos nie wyciekł – jest najlepszy!
Podajemy z chrupiącym pieczywem np. bagietką czosnkową odgrzaną na patelni lub w piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz