07 maja 2013

Ciasto marchewkowe





Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 szklanka startej marchewki (średnie oczka)

przepis na foremkę 18-20 cm

W misce wymieszać wszystkie suche składniki czyli: mąkę, oba cukry, proszek, sodę oraz przyprawy.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
Do miski z suchymi składnikami wlać roztrzepane jajka z olejem. Dokładnie wymieszać. Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Wymieszać ponownie.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ciasto włożyć do foremki i wyrównać.  Piec przez 40 - 45 minut, aż patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz