Składniki:
Spód:
- 200 g czekoladowych ciastek pokruszonych w malakserze,
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła.
Pokruszone ciastka wyrobić z masłem do konsystencji tzw. mokrego piasku. Masą wylepić dno i boki foremki (ok. 2 cm do góry).
Masa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka np. Piątnica,
- 2 jajka,
- 6-7 czubatych łyżek cukru pudru,
- skórka starta z całej pomarańczy,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- pół szklanki śmietany kremowej,
- sok z połowy pomarańczy,
- opakowanie niesłodzonego budyniu śmietankowego (35 g).
Przygotowanie:
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dół), a boki posmarować masłem.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser - cały czas miksując. Po dodaniu całego sera dodać śmietankę - zmiksować, następnie skórkę startą z pomarańczy, sok pomarańczowy, kandyzowaną skórkę oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na przygotowany z ciastek spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 75-85 minut. Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Polewa czekoladowa:
- pół kubka śmietany kremówki,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić. Po kilku minutach masa zacznie się schładzać i gęstnieć. Gęstniejącą polewą udekorować sernik. Można posypać skórką pomarańczową. Dla tych co nie lubią serników z czekoladową polewą (choć do tego akurat pasuje) - można posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz