Jest to jeden ze smaczniejszych serników jakie jadłam.
Mocno czekoladowy, kremowy - w połączeniu z wiśniami smakuje rewelacyjnie.
Ciasto na spód:
- 250 g mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia, i kakao. Wymieszać. Dodać jajka i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło - szybko zagnieść ciasto. Wylepić ciastem dół i boki na 3 cm tortownicy o wymiarach 26 cm. Tortownicę uprzednio wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Włożyć do lodówki na 30 minut.
- 2 żółtka,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 kg sera z wiaderka (np. Delfiko, Pilos)
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 6 łyżek kakao,
- 2 szklanki rozmrożonych dobrze odsączonych wiśni,
- opakowanie budyniu czekoladowego niesłodzonego w proszku (35 g),
Przygotowanie:
Kremówkę z żółtkami musimy bardzo dobrze rozmieszać (najlepiej trzepaczką). Stawiamy na minimalnym gazie i pod wpływem temperatury doprowadzamy do zgęstnienia - mieszając i uważając, aby masa się nie ścięła pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Masę przestudzamy. Do masy dodajemy partiami ser, cukier puder, rozpuszczone miękkie masło. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do masy serowej dodajemy budyń oraz wiśnie (część zostawiamy) i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód. Na wierzch ciasta "wtykamy" pojedynczo pozostałe wiśnie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wkładamy do piekarnika na 65-75 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku.
Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą (pół tabliczki) i prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz