02 lutego 2013

Suflet czekoladowo imbirowy z płynnym środkiem






Przepis z książki I Cook. Chocolate. oprac. zbiorowe, wyd. Rebo International

Przepis na 2 foremki o wymiarach 5x9
- masło do natłuszczenia foremek,
- 1 tabliczka 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%,
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżka mąki,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Nasmarować masłem foremki i wstawić do lodówki na 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać imbir. Do masy czekoladowej dodać żółtka, dobrze wymieszać. Wmieszać cukier i mąkę. Ubić na sztywno białka. Dodać jedną i później drugą łyżkę ubitego białka do masy, żeby ją rozrzedzić. Delikatnie wmieszać resztę ubitych białek. Przełożyć masę do foremek (nieco więcej niż ¾ wysokości). Piec 16-18 minut. Podawać od razu. Środek powinien być płynny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz