Aby zrobić mini tarty wystarczy zajrzeć do lodówki i mieć pod ręką opakowanie gotowego ciasta francuskiego :)
Jedne ze smaczniejszych połączeń to:
Tarta z boczkiem i porem:
- 1/4 dużego pora podsmażonego na maśle - lekko posolonego,
- mały kawałek wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (podsmażamy go na patelni do lekkiego zrumienienia),
- trochę startego żółtego sera.
Tarta z gruszką, rokpolem i orzechami:
- pół gruszki pokrojonej w większe kawałki (ze skórką),
- mały kawałek rokpola,
- garśc grubo siekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Foremki wykładamy ciastem, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy jakieś 15/20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika muszą trochę przestygnąc.
Składniki układamy na podpieczonych tartach, zalewamy słodką śmietaną 12 procent wymieszaną z odrobiną soli i kolorowym pieprzem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30/35 minut.
Podane składniki wykorzystałam na 2 mini-tarty z boczkiem i porem i 2 mini-tarty z gruszką, rokpolem i orzechami.
Smacznego!
czy można je jeść na zimno
OdpowiedzUsuńTak - jak najbardziej. Mozna je zrobić wcześniej (np. kiedy spodziewamy sie gości) i odgrzać później w piekarniku lub w mikrofali. Ja akurat lubię podane na ciepło od razu po zrobieniu, ale znam osoby którym takie tarty smakują bardziej na zimno. pozdrawiam!
Usuń