21 listopada 2012

Sałatka z buraczków, fety, kurczaka, z prażonymi pestkami dyni i miodowym winegretem



Wielu ludzi nie lubi buraków. Tak jak nie lubi pietruszki, brukselki, papryki i cebuli. Chociaż nikt nie powie do kogoś: ty brukselko, ty pietruszko, ale ty buraku i owszem!
Wydaje mi się, że burak to warzywo niedoceniane. Ja lubiłam smak buraków od zawsze. Już jak byłam mała uwielbiałam buraczki mojej mamy z zalewy octowej. Były to małe, marynowane buraczki, które nazywałam buraczanymi kulkami. Siedziałam przy stole z widelcem i głośno dopominałam się o porcję buraczanych kulek. Najlepszych do klopsów z mielonego mięsa, miękkich w środku z chrupiącą skórką i puszystego ziemniaczanego puree.
Tata zawsze gotował barszcz na burakach, które później starte na tarce o grubych oczkach - podawane były do obiadu razem z tartym jabłkiem i musztardą, odpowiednio przyprawione cukrem, pieprzem i solą. Znacznie później poznałam smak buraków na ciepło, zasmażanych, z dużą ilością śmietany i zdecydowanie bardziej na słodko.
Nigdy nie myślałam, że buraki tak dobrze smakują w sałatkach. Warstwowa sałatka śledziowa zawsze podawana była u nas z marchewką, ale od niedawna burak świetnie ją zastępuje.
Dzielę się przepisem na naprawdę pyszną sałatkę z burakiem, którą zjedliśmy pierwszy raz latem u naszych znajomych. Od tej pory na stałe zagościła w naszym sałatowym menu.
Jest to sałatka dość wytrawna, choć słodko-kwaskowy smak buraka i słoność fety, przełamuje lekko słodki, miodowy winegret. Kurczak jest raczej neutralny, cebula dodaje ostrości i przyjemnie chrupie, a prażone, lekko orzechowe pestki dyni są kropką nad i :) Musicie koniecznie spróbować.


Składniki na sałatkę (porcja dla 4 osób lub 2 bardzo głodnych)
- gotowy mix sałat (używam tego z roszponką),
- ok. 3/4 szklanki odsączonych plastrowanych buraczków w zalewie (używam karbowanych, plastrowanych - ładnie się prezentują),
- dwie nieduże piersi z kurczaka,
- 1 czerwona cebula,
- opakowanie sera feta (około 200 gram),
- 1/3 szklanki pestek dyni,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Składniki na sos:
- ok. pół szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu gryczanego (można go zastąpić jakimkolwiek innym, ale gryczany ma zdecydowany, mocny smak),
- 2-3 łyżeczki octu winnego jabłkowego,
- 1 łyżka musztardy - najlepeij z ziarnami gorczycy,
- sól do smaku.

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni. Po przestygnięciu pokroić w małe, zgrabne kawałki. Cebulę pokroić w drobne piórka. Fetę pokroić w równą kostkę średniej wielkości. Buraczki pokroić w grubsze paski. Pestki dyni (spore dwie, trzy garście) uprażyć na chrupko na suchej patelni.
Przygotowanie sosu:
Miód należy delikatnie podgrzać (np. dosłownie chwilkę w mikrofali). Dodać oliwę, ocet winny, musztardę i doprawić solą do smaku. Kiedy sos jest odrobinę ciepły - sałatka zyskuje wtedy na smaku.

Na talerzach ułożyć sałatę, kawałki kurczaka, buraczków, fety i piórek cebuli, polać sosem i posypać prażonymi pestkami dyni.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz