26 lipca 2016

Biszkoptowe z czerwoną porzeczką

Latem chyba najczęściej robię właśnie to ciasto. Tu z porzeczką, ale nadają się każde owoce.
Składniki znam już na pamięć więc przygotowanie go zajmuje mi 15 minut.

Ciasto pochodzi z tego przepisu
Najczęściej robię je w okrągłej formie o wymiarach 26 cm, ale kiedy "osób do wykarmiania" jest więcej :) śmiało można zrobić to ciasto w standardowej blaszce prostokątnej. Wyjdzie po prostu nieco niższe.



Składniki:
- 4 duże (lub 5 małych) jajek, białka i żółtka oddzielnie,
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (żeby było słodsze gdy pieczecie je np. z porzeczkami dorzućcie jeszcze z dwie łyżeczki cukru),
- pół szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego, przestudzonego masła (125 ml),
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 500 - 600 g czerwonych porzeczek (lub innych owoców),
- cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odstawić.
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać błyszcząca piana, taka jak na bezy. Do masy dodać żółtka i miksować chwilę do połączenia. Do masy wlewać powoli olej lub rozpuszczone masło, nie przestając miksować. Dodać aromat i chwilę miksować dalej. Piana zmniejszy swoją objętość, nadal jednak będzie gęsta. Do piany dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. 
Formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 175 c.
Przełożyć masę do formy, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce.
Piec przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
Wystudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz