(przepis własny)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 czerwona papryka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- ok. 10 średnich pieczarek,
- 200 ml śmietanki płynnej 18% (lub kremowej 30%),
- ok. 150 g startego żółtego sera,
- sól i pieprz,
- ok. 20 klopsików.
Składniki na szybkie klopsiki z mielonego mięsa:
- 500 g mielonego mięsa z indyka (może być też z łopatki lub wieprzowo-wołowe, ale musi być chude),
- 4-5 łyżeczek przyprawy gyros,
- 2 łyżeczki przyprawy maggi w płynie,
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
- 3 łyżki tartej bułki,
- jajko,
- kilka łyżek oliwy do smażenia.
Przygotowanie klopsików:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie i formujemy mini-klopski (mniejsze niż orzech włoski). Smażymy na średnio rozgrzanej patelni, co 3-4 minuty obracając, łącznie przez około 15 minut. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowanie zapiekanki.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na drobnym sicie i przepłukujemy bieżącą wodą. W osobnym naczyniu zagotowujemy osoloną wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy ok. 20 minut. Odsączamy.
Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż zmięknie na patelni z łyżką oliwy. Delikatnie solimy i odkładamy na bok.
Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki, dodajemy śmietanę i gotujemy jakieś 5 minut od zagotowania się śmietanki, na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przesmażoną papryką.
Wykładamy do żaroodpornego naczynia. W kaszę wtykamy usmażone klopsiki.
Całość zalewamy sosem śmietanowo-pieczarkowym. Posypujemy tartym, żółtym serem.
Zapiekamy około 30-35 minut - ostatnie 10 minut pod grillem, aby ser lekko się zrumienił.
Smacznego!
Ekselencjo, łezka w oku się zakręciła ;)
OdpowiedzUsuńAch tam łezka..to chyba uczulenie na tą okropną wykładzinę :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! i na pewno równie świetnie smakuje! musi, w końcu ma moje ulubione pieczarki!:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDobrze wygląda.
OdpowiedzUsuń