Są książki kucharskie które od razu wydają się być dobre. Sposób pokazywania przyrządzonych dań, odpowiednie zaaranżowanie tekstu na stronie, czcionka, podział na rozdziały. Większość redaktorów zapomina o tym, że książka kucharska nawet ta pięknie okraszona zdjęciami musi być dobrze zredagowana i powinna przejść przez ręce prostych użytkowników zanim trafi na półki księgarń.
Bill Granger to sympatyczny australijski restaurator. Znam go z programów Kuchnia Billa i Wakacje Billa na kanale Kuchnia TV. Programy bardzo lubię więc tym chętniej kupiłam jego książkę.
Jak mówi Bill we wprowadzeniu: "Przepisy do NAKARM MNIE napisałem po to, by pomogły mi w rozwiązaniu problemu godzenia ze sobą obowiązków w pracy i w domu. Niezależnie od tego czy chcesz przyrządzić coś z resztek w lodówce, szybki posiłek w środku tygodnia, czy prosty deser lub przekąski na przyjęcie, znajdziesz w tej książce wiele pomysłów." Przyznaję że nie sposób się z tym nie zgodzić. Wypróbowałam kilka przepisów i wszystkie się udają. (Wydłużam jedynie czas pieczenia, ale nie winię o to Billa tylko raczej swój piekarnik).
W książce znajdują się m. in. przepisy na chrupiące cynamonowe musli, włoską zupę cebulową, ciasto jagodowe, sałatkę z kurczaka i smażonego ryżu, zupę z kluskami i kurczakiem, duszoną wieprzowinę z sałatką z ananasa, tiramisu lodowe czy śliwki zapiekane z puddingiem ryżowym. Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że pyszna kuchnia nie musi być czasochłonna i skomplikowana.
Najprostsze ciasto kokosowe
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych *
- 200 g miałkiego cukru (w oryg. jest 220 g, ale ciasto wychodzi wtedy bardzo słodkie)
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 średnie jajka, roztrzepane dokładnie widelcem
- 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady posiekanej
* Wiórki kokosowe kupuję w Lidlu ponieważ nie zawierają konserwantu w postaci dwutlenek siarki.
Przepis jest na formę 20x30 (w oryg. czas pieczenia 20 minut w 180 stopniach)
Ja piekłam w formie okrągłej 26 cm średnicy przez 30 minut w 180 stopniach.
Góra ciasta musi zrobić się złota.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
W misce wymieszaj wiórki kokosowe, cukier, roztopione masło oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną czekoladę i nałóż masę do formy. Piecz tak długo aż wierzch stwardnieje i zrobi się złoty. Po upieczeniu należy ciasto ostudzić i dopiero wtedy pokroić. Ciasto dość się kruszy przy krojeniu, ale nie jest to bardzo uciążliwe. Po ostygnięciu spokojnie można pokroić je na kawałki. Smakuje na drugi i trzeci dzień. Warto trzymać pod szklanym kloszem bo ma tendencję do przesychania. Na zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i lekko wilgotne. Polecam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz