28 kwietnia 2013

Truskawki z bitą śmietaną i bezami, czyli Eton Mess




To klasyczny brytyjski deser. Niezwykle pyszny.
Połączenie słodkiej, kruchej bezy, delikatnej, kremowej śmietany i lekko kwaskowych, ale jednak słodkich truskawek... Czy może być coś lepszego?

Składki deseru są proste, czyli:
bita śmietana + truskawki + bezy (użyłam gotowych małych bezików, które można kupić w każdej cukierni)
Do ubitej śmietany nie dodaję już cukru (lub odrobinę w postaci jednej płaskiej łyżki cukru pudru.
Truskawki kroję na mniejsze kawałki i odrobinę zgniatam widelcem.

Deser można układać warstwami, czyli warstwa bitej śmietany, warstwa pokruszonych bezów i warstwa truskawek, ale można też wszystkie składniki delikatnie wymieszać i podać w ten sposób.
Deser musi być schłodzony. Warto przed podaniem schować go na kilkanaście minut do lodówki.

Zamiast truskawek można wykorzystać inne owoce leśne - maliny, borówki...
Często robię wersję tego deseru jako roladę lodową. Wersja tego przepisu znajduje się tutaj.
Wykładam wtedy prostokątną foremkę do pieczenia folią i wypełniam ją delikatnie wymieszaną masą.
Chowam na około 2, 3 godziny do zamrażalnika. Podaję pokrojoną na kawałki. Jest to taka wersja semi-freddo czyli na wpół zmrożonego deseru przypominającego lody.

Smacznego!

16 kwietnia 2013

Pasztet drobiowy z whisky



Podroby lubi się albo nie. Ja lubię. Przedkładam ozorka w sosie chrzanowym nad schabowego z kapustą. Dobra wątrobianka ze świeżym chlebem i korniszonem jest lepsza niż niejedna szynka.

Zapewne wielu się ze mną nie zgodzi, ale uważam że dobrze przyrządzone podroby mogą być naprawdę dobrą alternatywą dla sklepowych wędlin, z których często każda smakuje tak samo.

Podoba mi się też idea szacunku i wykorzystywania większości mięsa zwierząt, które i tak hodowane są po to byśmy je zjedli. Mój dziadek gotował zupę na ogonach i była to jedna z najlepszych zup jaką jadłam : )

Nie jest to przepis na typowy pasztet, bo ten robi się często z różnych gatunków mięsa, bardziej jest to przepis na domową wątrobiankę do smarowania pieczywa, pachnącą ziołami, z dodatkiem odrobiny whisky.
Powiedzmy, że to danie dla fanów gatunku ;)

Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 posiekane w kostkę cebule,
- 1 duży posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 dag oczyszczonych wątróbek drobiowych,
- po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, szałwii, tymianku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego rozdrobnione w moździerzu,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki whisky,
+ 2 łyżki klarowanego masła na powierzchnię do zastygnięcia.

Przygotowanie:
Udusić cebulę na maśle razem z czosnkiem Dusić do miękkości ok. 7-8 minut. Odłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy - ponownie rozgrzać - włożyć oczyszczone i osuszone wątróbki drobiowe. Smażyć po 4 minuty z każdej strony - jakieś 8 do 10 minut. Pod koniec smażenia dodać utłuczone w moździerzu zioła razem z zielem angielskim i whisky. Zestawić z ognia. Dodać pieprz, sól i odłożoną wcześniej przesmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać. Całość zmiksować w mikserze na kremową masę. Pasztet musi mieć gładką konsystencję. Poprzekładać do mniejszych foremek. Wygładzić powierzchnię. Rozpuścić 2 łyżki klarowanego masła i polać powierzchnię (w ten sposób przechowywany w lodówce pasztet nie wyschnie).Podawać z pieczywem lub tostami.


Smacznego!

14 kwietnia 2013

Ziemniaki au gratin





To najlepsze ziemniaki jakie można sobie wyobrazić - nazywane struganym luksusem.
Atutem dania jest bez wątpienia smak - kremowy ziemniak w połączeniu z lekko brązową, chrupiącą przypieczoną skórką. No i zapach po upieczeniu. Nieziemski. 35 minut w piekarniku zmienia prostego ziemniaka w kulinarny cud.
Danie wywodzi się z Francji - można spotkać je w prostych domach zwykłych ludzi jak i na stolikach wykwintnych restauracji. Dachówkowato ułożone cienkie plastry surowych ziemniaków zalewa się śmietaną i zapieka. Danie uszlachetnia masło, czosnek, pieprz i  gałka muszkatołowa.
Wersja podstawowa z użyciem masła i śmietany to "au gratin" - natomiast w wersji zapiekania również z serem (np. gruyer) to "gratin dauphinoise". 
Polecam bardzo bo to danie bardzo proste i wyjątkowo smaczne w myśl zasady "less is more" ;)
Można podawać do mięs, ale samo w sobie jest tak dobre że nie potrzebuje wsparcia.

06 kwietnia 2013

Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową




Składniki:
Spód:
- 200 g czekoladowych ciastek pokruszonych w malakserze,
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła.

Pokruszone ciastka wyrobić z masłem do konsystencji tzw. mokrego piasku. Masą wylepić dno i boki foremki (ok. 2 cm do góry).

Masa: 
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka np. Piątnica,
- 2 jajka,
- 6-7 czubatych łyżek cukru pudru,
- skórka starta z całej pomarańczy,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- pół szklanki śmietany kremowej,
- sok z połowy pomarańczy,
- opakowanie niesłodzonego budyniu śmietankowego (35 g).

Przygotowanie:
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dół), a boki posmarować masłem.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser - cały czas miksując. Po dodaniu całego sera dodać śmietankę - zmiksować, następnie skórkę startą z pomarańczy, sok pomarańczowy, kandyzowaną skórkę oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na przygotowany z ciastek spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 75-85 minut. Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym piekarniku.

Polewa czekoladowa: 
- pół kubka śmietany kremówki,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Śmietanę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuścić. Po kilku minutach masa zacznie się schładzać i gęstnieć. Gęstniejącą polewą udekorować sernik. Można posypać skórką pomarańczową. Dla tych co nie lubią serników z czekoladową polewą (choć do tego akurat pasuje) - można posypać sernik cukrem pudrem.



Smacznego!


02 kwietnia 2013

Sernik czekoladowy z wiśniami


Jest to jeden ze smaczniejszych serników jakie jadłam.
Mocno czekoladowy, kremowy - w połączeniu z wiśniami smakuje rewelacyjnie.

Ciasto na spód:
- 250 g mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia, i kakao. Wymieszać. Dodać jajka i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło - szybko zagnieść ciasto. Wylepić ciastem dół i boki na 3 cm tortownicy o wymiarach 26 cm. Tortownicę uprzednio wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a  boki wysmarować masłem. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:
- 2 żółtka,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 kg sera z wiaderka (np. Delfiko, Pilos)
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 6 łyżek kakao,
- 2 szklanki rozmrożonych dobrze odsączonych wiśni,
- opakowanie budyniu czekoladowego niesłodzonego w proszku (35 g),

Przygotowanie:
Kremówkę z żółtkami musimy bardzo dobrze rozmieszać (najlepiej trzepaczką). Stawiamy na minimalnym gazie i pod wpływem temperatury doprowadzamy do zgęstnienia - mieszając i uważając, aby masa się nie ścięła pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. Masę przestudzamy. Do masy dodajemy partiami ser, cukier puder, rozpuszczone miękkie masło. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do masy serowej dodajemy budyń oraz wiśnie (część zostawiamy) i bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód. Na wierzch ciasta "wtykamy" pojedynczo pozostałe wiśnie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wkładamy do piekarnika na 65-75 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku.
Dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą (pół tabliczki) i prażonymi płatkami migdałów.





Smacznego!