Wyrwałyśmy się z koleżanką z pracy w przerwie na lunch.
Kupiłam
jajka od kur zielononóżek (na jajecznicę, którą głodem przywołaliśmy już tej
samej nocy tuż przed położeniem się do łózka). Nie wiem czy jajka jedzone na
noc są dobre, ale ta jajecznica robiona na maśle, zajadana spod już prawie na wpół
przymkniętych powiek nie mogła nam zaszkodzić.
Kupiłam bordowe jagody zamknięte w słoiczku (potrzebne na
pizzę, która już od dwóch tygodni obiecywana jest moim sąsiadom - najlepszym
degustatorom jakich znam!). Talerzyki z nowościami
przenoszone przez płot można liczyć w nieskończonych ilościach.
Długo zastanawiałam się nad powidłami pomidorowymi, ale już sam skład wywołał u
mnie dreszczyk (ile rzeczy można z tego zrobić! i..na pewno spróbuję zrobić to
sama!).
Wypiłyśmy pyszny sok jabłkowo –buraczkowy, spróbowałyśmy
mnóstwo pysznych rzeczy którymi byłyśmy częstowane: kozie sery, ciasteczka,
wypieki, oliwy, domowej roboty pierogi z rabarbarem…
Przerwa na lunch była
zdecydowanie za krótka... Cieszę się że już w czwartek będę mogła wybrać się tam
ponownie.
Wymieniliśmy się wizytówkami (ile osób pisze blogi! I to
jeszcze jakie!) i z zapakowanymi „po uszy” siatkami powiedziałyśmy: do zobaczenia za dwa tygodnie!
Tygiel by Reforma ul. 27 grudnia 11 (pomiędzy Okrąglakiem, a
Teatrem Polskim)
Poniżej przepis na pyszną kanapkę z serem zakupionym na
Tyglu (cypryjski ser Lor smakuje jak ricotta - jest mniej ziarnisty, bardziej
zwarty i równie słodki!) Pyszny!
Składniki:
- kanapka wieloziarnista (kroję na pół i chwilkę opiekam na patelni grillowej),
- kilka plastrów sera Lor (można zastąpić ricottą lub innym białym niekwaśnym serem),
- plasterki gruszki (najlepiej żeby była słodka, ale nie bardzo mocno dojrzała),
- płynny miód,
- płatki migdałów podprażone na suchej patelni.
Na kanapce układamy plasterki sera, plasterki gruszki, polewamy płynnym miodem i posypujemy płatkami prażonych migdałów.
Składniki:
- kanapka wieloziarnista (kroję na pół i chwilkę opiekam na patelni grillowej),
- kilka plastrów sera Lor (można zastąpić ricottą lub innym białym niekwaśnym serem),
- plasterki gruszki (najlepiej żeby była słodka, ale nie bardzo mocno dojrzała),
- płynny miód,
- płatki migdałów podprażone na suchej patelni.
Na kanapce układamy plasterki sera, plasterki gruszki, polewamy płynnym miodem i posypujemy płatkami prażonych migdałów.
Smacznego!
no i smakowicie!
OdpowiedzUsuń