25 marca 2013

Tagliatelle z kurczakiem, sosem z sera pleśniowego i suszonymi śliwkami





Składniki (na 2 osoby):
- porcja makaronu tagliatelle na 2 osoby (2 gniazdka),
- 2-3 łyżki oliwy,
- średniej wielkości pierś z kurczaka,
- 100 g sera pleśniowego typu rokpol,
- pół kubka płynnej, slodkiej śmietany 12 %,
- ok. 8-10 suszonych śliwek,
- garśc pomidorków koktajlowych,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.

Pierś kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe paski o szerokości 1 cm mniej więcej. Podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Bardzo delikatnie solimy (użyty do sosu ser jest słony).

W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na makaron.

Śliwki kroimy w cienkie paski, wkładamy do kubka i zalewamy bardzo gorącą, prawie wrzącą wodą. Po kilku minutach gdy zmiekną - odcedzamy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokruszony ser i śmietanę. Gotujemy, a właściwie podgrzewamy na małym ogniu ok.5 minut, aż ser się rozpuści i powstanie gęsty sos.
W tym czasie gotujemy makaron al-dente.

Odcedzony makaron wrzucamy do sosu z kurczakiem (jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wody od gotującego się makaronu). Dodajemy śliwki. Wszystko delikatnie mieszamy. Układamy na talerzach. Przybieramy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz