Są smaki na które musi przyjść ochota. Są rzeczy które mogłabym jeśc codziennie i bez końca, a przygotowanie i jedzenie niektórych jest kwestią szczególnej ochoty i impulsu.
A czasem konieczności...
Lubię knedle, ale nie jest to danie, które należy do moich szczególnie ulubionych. Jednak gdy miałam pod ręką śliwki i czas żeby zrobić coś innego - zrobiłam najlepiej jak tylko potrafiłam knedle ze śliwkami. Z maślaną, orzechową tartą bułką i odrobiną cynamonu....
Składniki:
- 8 średnich wielkości ugotowanych ziemniaków,
- szklanka i 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- połówki śliwek (z ok. 25-30 śliwek)
- cukier (do obtoczenia śliwek)
Przygotowanie:
Przepuszczone przez praskę ugotowane (jeszcze ciepłe) ziemniaki łaczymy w misce z jajkiem. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy jak na kopytka. Na podsypanej mąką stolnicy toczymy gruby wałek (ok. 5-6 cm średnicy) i kroimy w niezbyt grube plastry, każdy lekko rozpłaszczamy na dłoni (dobrze, jesli oprószymy dłoń mąką) i nadziewamy porcją śliwek (2 polówki obtoczone w cukrze). Dokładnie zlepiamy i odkładamy na stolnicy oprószonej mąką. Uformowane knedle raz jeszcze formujemy w dłoni przed wrzuceniem do wrzątku. Gotujemy w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu. Od chwili gdy wypłyną jeszcze przez 3 minuty.
Najlepsze knedle to takie obtoczone w tartej bułce z cukrem, orzechami i cynamonem.
Orzechowa tarta bułka:
- 3 łyżki masła,
- czubata łyżka tartej bułki,
- 2 łyżki cukru,
- spora garść drobno posiekanych, poprzednio uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich,
- pół lyżeczki cynamonu.
Do roztopionego na małym ogniu masła dodajemy tartą bułke i smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bułka musi byc chrupiąca, a nie tylko rozmoczona w maśle. Gdy bułka uzyska odpowiedni kolor - ściągamy patelnię z gazu i dodajemy do niej cukier, orzechy i cynamon. Mieszamy i wkładamy knedle. Obtaczamy je w powstałej bułce - muszą byc nią oblepione. Krótko podgrzewamy i podajemy ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz