Kiedy mam ochotę na coś prostego (i nie jest to sałatka) zazwyczaj robię jakiś prosty makaron, przygotowuję risotto, smażę szybko naleśniki lub robię kotleciki z tego co akurat mam pod ręką. Tym razem podam bardzo prosty przepis na kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu zwane u nas od niedawna "grycankami" :). Kotleciki można podawac jako samodzielne danie obiadowe. Bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub gulaszem, ale można jeśc je same, bez żadnych dodatków. Danie w wersji na cieplo jest idealne na jesienno-zimowe wieczory, w wersji na zimno podane z sosem jogurtowo-czosnkowym - idealne na letni piknik.
Składniki na 8-10 kotlecików:
- 1 torebka lub około 3/4 szklanki prażonej kaszy gryczanej,
- 200 gram twarogu, (używam półtłustego),
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 3 łyżki tartej bułki (jesli ciasto będzie zbyt mało zwarte mozna dać nieco więcej tartej bułki),
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa,
- natka pietruszki,
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 20-25 minut. Odsączam. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oliwie. Delikatnie solę. Przestudzoną kaszę mieszam z twarogiem, zeszkloną cebulą, twarogiem, jajkiem i tartą bułką. (Gdy masa jest zbyt luźna mozna dodac nieco wiecej tartej bułki). Dodaję posiekaną natkę pietruszki, przyprawiam solą i pieprzem. Formuję zgrabne kotleciki, obtaczam w tartej bułce i smażę z obu stron na dośc mocno rozgrzanej oliwie do zrumienienia.
Jak tylko zobaczyłam ten przepis, od razu postanowiłam go wypróbować i słusznie !!!!
OdpowiedzUsuńKotleciki z kaszy gryczanej:
- po pierwsze: wyszły mi, gdyż przepis nie jest trudny. Nawet ktoś kto stawia pierwsze kroki w kuchni, bez problemu da sobie radę;
- po drugie: smakowały mi i mojej drugiej połówce :) a to najważniejsze, bo zadowolenie u innych dodaje mi motywacji do dalszych eksperymentów kulinarnych !!!
Na pewno będę śledzić Twoje przepisy i próbować swoich sił w kuchni !!!! Dziękuję !!!!